Ce prevede proiectul legii privind tele-munca?


Teleworkingul este o activitate foarte cunoscută în Europa şi este definită ca o formă de organizare sau de îndeplinire a sarcinilor, folosind tehnologia informației, în contextul unui contract de muncă, în care activitatea care ar putea fi efectuată și la sediul angajatorului, este efectuată în mod regulat în afara sediului.

În opinia partenerilor sociali, teleworkingul este atât un mijloc pentru companii de a-și moderniza organizarea muncii, precum și un mijloc pentru salariați de a-și reconcilia munca și viața socială.

În contextul acestor opinii se impune ca şi în România să fie reglementată distinct această activitate.

Potrivit ştirilor juridice, proiectul de Lege privind activitatea de tele-muncă se află în dezbatere publică.

Acest proiect de lege se adresează categoriilor de locuri de muncă în care se utilizează tehnologia informației și comunicațiilor, proiectul de act normativ instituie un drept și nu o obligație, în sensul stabilirii consensuale de către părți a locului de desfășurare a activității salariatului.

Ce se stabileste în proiectul de act normativ?

În ceea ce priveşte programul de lucru tele-salariații vor organiza programul de lucru de comun acord cu angajatorul, în conformitate cu prevederile contractului individual de muncă, regulamentului intern şi contractului colectiv de muncă aplicabil. De menţionat este faptul că munca suplimentară este interzisă. Iar angajatorul are dreptul de a verifica activitatea tele-salariatului, în condiţiile stabilite prin contractul individual de muncă, regulamentului intern şi contractului colectiv de muncă aplicabil, în condițiile legii.

Atenţie însă se prevede că tele-salariatul beneficiază de toate drepturile recunoscute prin lege, prin regulamentele interne și contractele colective de muncă aplicabile salariaţilor care au locul de muncă la sediul sau domiciliul angajatorului.

Ca şi în cazul muncii la domiciliu, în contract trebuie să se prevede expres obligația angajatorului de a asigura transportul la și de la locul desfășurării activității de tele-muncă a materialelor pe care tele-salariatul le utilizează în activitatea sa precum şi intervalul orar în care se desfășoară activitatea de tele-muncă și în cadrul căruia angajatorul este în drept să verifice activitatea tele-salariatului şi modalitatea concretă de realizare a controlului. De asemenea trebuie să se precizeze expres că salariatul lucrează în regim de tele-muncă.

Atenţie! Se prevăd şi sancţiuni pentru nerespectarea legii în materie. Astfel neîncheierea contractului de muncă cu normă întreagă constituie contravenţie şi este pasibil de o amendă de 10.000 lei pentru fiecare persoană. Neînserarea în contract a clauzelor obligatori se sancţionează cu o amendă de le 3000 la 5000 de lei, cu aceeaşi amendă se sancţionează şi efectuarea de ore suplimentare.