Ce a decis ÎCCJ cu privire la drepturile la pensie ale nevăzătorilor?


nevazator
Atunci când ești sănătos și te bucuri de toate simțurile cu care te-a înzestrat Dumnezeu, este greu să îi înțelegi pe cei care, dintr-un motiv sau altul, sunt lipsiți de acestea. Persoanele nevăzătoarele sau cu deficiențe de auz își creează o lume a lor în care să poată trăi fără să se bucure de acest simț.

Poate cea mai întâlnită formă de discriminare este atingerea adusă demnității persoanei. De exemplu, o persoană care are o dizabilitate fizică este etichetată de societate cu apelativul „handicapatule”. În ciuda acestor lucruri, acești oameni învață să poarte, pe lângă durerea de a fi lipsiți de un simț vital, și pe cea de a fi marginalizați și etichetați de societate.

Acestor persoane legiuitorul le-a creat  prevederi speciale în lege pentru a putea beneficia de reducerea stagiului de cotizare și a vârstei standard de pensionare. Problema care a apărut și a necesitat sesizarea ÎCCJ este aceea de a ști dacă toate persoanele care au probleme cu ochii, unii fiind lipsiți total de vedere, alții parțial, unii dobândind în timpul vieții acel handicap, pot beneficia de facilitățile oferite de legiuitor.

Ce prevede legea cu privire la dreptul la pensionare al acestor persoane?

Știrile juridice arată că cei care au realizat un stagiu de cotizare în condiții de handicap preexistent calității de asigurat vor beneficia, în funcție de gradul de handicap, de reducerea stagiilor de cotizare și a vârstelor standard de pensionare. Astfel, cei care au handicap grav, vor beneficia de reducerea vârstei standard de pensionare cu 15 ani, cu condiția să fi realizat cel puțin o treime din stagiul complet de cotizare. Cei cu handicap accentuat vor beneficia de o reducere cu 10 ani, dacă au realizat cel puțin două treimi, iar cei cu handicap mediu vor avea vârsta de pensionare reducă cu 10 ani, dacă au realizat stagiul complet de cotizare.

Rețineți că asigurații nevăzători beneficiază de pensie pentru limită de vârstă, indiferent de vârstă, dacă au realizat ca nevăzător cel puțin o treime din stagiul complet de cotizare.

Vor beneficia de reducerea stagiilor de cotizare și a vârstelor standard de pensionare, persoanele cu handicap care, la data solicitării pensiei, fac dovada acestui statut cu certificatul de încadrare în grad de handicap. Acest act va cuprinde, în mod obligatoriu: data dobândirii handicapului, gradul de handicap și mențiunea că a fost emis pentru reducerea vârstei de pensie.

Noutățile legislative precizează că schimbarea ulterioară înscrierii la pensie a gradului de handicap nu afectează drepturile de pensie acordate, cu excepția cazului în care certificatul de încadrare în grad de handicap a fost anulat.

Practic, afectarea funcțiilor vizuale este determinată de gradele de handicap (ușor, mediu, accentuat și grav), în funcție de care se aplică prevederile legale cu privire la reducerea stagiilor de cotizare și a vârstelor standard de pensionare.

 Care sunt opiniile instanțelor de judecată?

Practica instanțelor de judecată este neunitară cu privire la acest aspect. Astfel, unele instanțe au considerat că termenul „nevăzător” se referă exclusiv la persoanele cu grad de handicap grav. S-a considerat dacă o persoană nu este lipsită total de vedere nu poate beneficia de prevederile legii cu privire la pensie. Aceste instanțe au considerat că termenul de „nevăzător” nu poate fi extins și asupra persoanelor care prezintă scăderea văzului, dar nu au o cecitate practică și absolută.

Alte instanțe, au considerat că prevederile cu privire la reducerea stagiilor de cotizare și a vârstelor standard de pensionare sunt aplicabile persoanelor cu handicap vizual grav și cu handicap accentuat. Aceștia au considerat că legiuitorul a prevăzut anumite condiții pentru a putea beneficia de prevederile legii, și anume: să fie nevăzător, să fi realizat cel puțin o treime din stagiul complet de cotizare. În plus, legea nu face nicio precizare cu privire la interpretarea noțiunii de „nevăzător.”

Ce a decis ÎCCJ?

ÎCCJ a pronunțat Decizia 16/2015 care a fost publicată în Monitorul Oficial 864 din 19 noiembrie 2015, prevederile sale fiind generale și obligatorii pentru toate instanțele de judecată. Practic, din analiza modului în care instanțele de judecată au interpretat legea, unele au considerat că noțiunea de „nevăzător” este distinctă de sintagmele handicap grav sau handicap accentuat, iar alte instanțe au inclus fie doar persoanele cu handicap grav, fie pe acestea și pe cele cu handicap accentuat în aceeași categorie a nevăzătorilor.

Analizând legislația română, ÎCCJ a constatat că în sistemul public de pensii se acordă următoarele categorii de pensii: pentru limită de vârstă, anticipată, anticipată parțial, de invaliditate și de urmaș. În plus, persoanele cu handicap se bucură de protecție socială din partea statului, în sensul că, în lege au fost inserate anumite dispoziții speciale, derogatorii de la dreptul comun prin care s-au reglementat distinct drepturile acestor persoane aplicându-li-se un regim legal mai favorabil.

Astfel, legea acordă anumite facilități în vederea înscrierii la dreptul la pensie atât pentru cei care au realizat un stagiu de cotizare în condiții de handicap preexistent calității de asigurat, în funcție de gradul handicapului, cât și pentru nevăzători.

Legea a stabilit că se va reduce stagiul de cotizare și vârsta standard de pensionare, dacă persoana are un handicap preexistent calității de asigurat. Dacă cel în cauză și-a pierdut total sau cel puțin jumătate din capacitatea de muncă din cauza accidentelor de muncă și bolilor profesionale, neoplaziilor, schizofreniei și SIDA, bolilor obișnuite și accidentelor care nu au legătură cu munca, după încadrarea în muncă nu îi vor fi aplicabile prevederile privind pensia pentru limită de vârstă, ci cele privind pensia de invaliditate. Încadrarea în grad de handicap și în grad de invaliditate sunt operațiuni tehnico- medicale și juridice diferite, reglementate în mod distinct.

În concluzie, ÎCCJ admite recursul în interesul legii și stabilește că în interpretarea și aplicarea unitară a prevederilor potrivit cărora asigurații nevăzători beneficiază de pensie pentru limită de vârstă, indiferent de vârstă, dacă au realizat ca nevăzător cel puțin o treime din stagiul complet de cotizare, noțiunea de „nevăzător” va fi interpretată ca referindu-se la cecitatea absolută (om lipsit de vedere, orb).

Suntem diferiți, dar egali

Așa cum degetele de la o mână sunt diferite, așa și noi, oamenii suntem unici în felul nostru. Păcat că deficiențele unor semeni dintre ai noștri duce la aplicarea unui tratament defavorabil. O persoană nu trebuie să fie neapărat lezată pentru a fi discriminată, ci doar tratată mai rău de alții pentru anumite motive arbitrare.

Lăsați etichetele pentru produsele din magazine, renunțați să le aplicați și la oameni! Încercați să îi vedeți pe cei de lângă voi cu bune și cu rele, să-i acceptați așa cum sunt, iar singurul criteriu care ar trebui să conteze ar fi să descoperiți OMUL în cel de lângă voi!