În ce condiții pot solicita beneficiarii proiectelor finanțate din fonduri europene să li se ramburseze cheltuielile eligibile?


fonduri ue
Regulile care se aplică în cadrul proiectelor finanțate din fonduri europene sunt foarte stricte și trebuie respectate de cei care doresc să se angajeze în astfel de programe. În scopul creșterii gradului de absorbție a fondurilor comunitare s-a decis ca, începând cu 1 ianuarie 2012, TVA să devină eligibilă (să fie suportată din fonduri comunitare). În acest fel, beneficiarii vor avea posibilitatea de a-și deduce această cheltuială care va fi suportată din fonduri europene. Toate contractele încheiate începând cu 1 ianuarie 2012 beneficiază de această facilitate.

Modul în care poate fi recuperată această cheltuială eligibilă este stabilit prin Ordinul MFE și MFP nr. 698/1425/2016 pentru aprobarea Instrucţiunilor de aplicare a prevederilor art. 12 din Hotărârea Guvernului nr. 399/2015 privind regulile de eligibilitate a cheltuielilor efectuate în cadrul operaţiunilor finanţate prin Fondul european de dezvoltare regională, Fondul social european şi Fondul de coeziune 2014-2020 care a fost publicat în Monitorul Oficial 647 din 24 august 2016. Actul a intrat în vigoare de la publicare.

În ce condiții este eligibil TVA?

Știrile juridice prevăd că cheltuiala cu taxa pe valoarea adăugată nedeductibilă este eligibilă pentru toate programele operaționale finanțate din instrumente structurale. Condiția ca această cheltuială să fie eligibilă este să fie aferentă unor cheltuieli eligibile efectuate în cadrul acestor proiecte.

Pentru a fi eligibilă o cheltuială trebuie să fie angajată de către beneficiar și plătită de acesta între 1 ianuarie 2014 și 31 decembrie 2023, respectiv între 1 septembrie 2013 și 31 decembrie 2023 pentru cheltuielile efectuate în cadrul operațiunilor finanțate prin inițiativa privind ocuparea forței de muncă în rândul tinerilor. În plus, cheltuiala trebuie să fie însoțită de facturi sau documente contabile pe baza cărora se înregistrează obligația de plată și de documente justificative privind efectuarea plății și realitatea cheltuielii efectuate.

Aceasta trebuie să fie conformă cu prevederile programului, a contractului de finanțare, să fie rezonabilă și necesară realizării operațiunii, să respecte legislația UE și pe cea națională și să fie înregistrată în contabilitatea beneficiarului.

Ce trebuie să facă beneficiarul pentru a recupera cheltuiala eligibilă?

 Se vor raporta la prezentele prevederi legale beneficiarii care solicită autorității de management rambursarea cheltuielilor eligibile, inclusiv TVA eligibilă, reprezentând TVA nerecuperabilă, efectuate de aceștia în cadrul proiectelor europene.

Atunci când depun cererea de finanțare, solicitanții finanțării din Fondul european de dezvoltare regională, Fondul social european și Fondul de coeziune 2014-2020 vor depune la autoritatea de management ca anexă o declarație pe propria răspundere din care să rezulte caracterul nerecuperabil al TVA aferent cheltuielilor eligibile incluse în bugetul proiectului propus spre finanțare.

Înainte de a depune cererea de rambursare la autoritatea de management, solicitantul va depune la organul fiscal Declarația privind nedeductibilitatea TVA aferente cheltuielilor efectuate în cadrul operațiunilor finanțate FEDR, FSE și FC 2014-2020. La depunerea cererii de rambursare, beneficiarii depun la autoritatea de management o declarație pe propria răspundere din care să rezulte caracterul nedeductibil și altă declarație privind caracterul nerecuperabil al TVA aferent cheltuielilor eligibile.

Organul fiscal va certifica declarația din care rezultă caracterul nedeductibil în 10 zile lucrătoare de la depunere. În acest sens este verificat în Registrul contribuabililor dacă solicitantul a avut calitatea de persoană înregistrată în scopuri de TVA în perioada cuprinsă între data emiterii facturilor înscrise în declarația privind nedeductibilitatea TVA și data la care persoana impozabilă a cerut certificarea declarației. Dacă nu a fost înregistrată în scop de TVA se va emite Certificatul privind nedeductibilitatea TVA aferente cheltuielilor cuprinse în cererea de rambursare.

Dacă o parte dintre facturile din declarație au fost emise în perioada în care solicitantul era înregistrat în scopuri de TVA sau era înregistrat în scopuri de TVA într-o perioadă cuprinsă între data emiterii facturilor fiscale din declarația privind nedeductibilitatea TVA și data la care persoana impozabilă a cerut certificarea declarației, atunci declarația va fi trimisă inspecției fiscale. Dacă solicitantul este înregistrat în scopuri de TVA pe perioada efectuării tuturor operațiunilor ale căror facturi sunt înscrise în declarație, actele sale vor fi trimise la inspecția fiscală.

După primirea actelor, are loc un control fiscal inopinat la domiciliul fiscal al solicitantului. În cadrul acestui control, organul fiscal verifică dacă facturile înscrise în declarație sunt înregistrate în evidența contabilă a solicitantului, dacă operațiunile pentru care au fost emise facturile înscrise în declarație sunt cuprinse în sfera de aplicare a TVA, iar contribuabilul are dreptul de deducere a TVA (dacă TVA aferent facturilor din declarație a fost înscrisă ca deductibilă în deconturile de TVA depuse de solicitant la organul fiscal). Totodată, se va verifica dacă operațiunile înscrise în declarație sunt cuprinse în sfera de aplicare a TVA, contribuabilul având drept de deducere (dacă pentru operațiunile respective nu a fost  încă depus un decont de TVA sau operațiunile nu au fost înscrise în deconturile de TVA depuse).

În urma acestui control este emis certificatul în care se înscriu doar facturile pentru care TVA este nedeductibilă și nu se va înscrie nicio factură pentru cazul în care TVA aferentă tuturor facturilor este deductibilă și nici facturile pentru care s-ar fi putut exercita dreptul de deducere a TVA, dar acest drept a fost pierdut ca urmare a nerespectării prevederilor legale.

 Este încurajată absorbția de fonduri europene

Și prin această prevedere legală, legiuitorul încearcă să încurajeze absorbția de fonduri europene, prin crearea de facilități celor care  derulează astfel de programe.