Ce acte se depun pentru întocmirea corectă a dosarului de pensie?


dosar pensieAtunci când începi să lucrezi, te gândești că pensionarea este undeva, departe în timp, și nu are rost să-ți bați capul, întrebându-te ce acte trebuie să ai pentru a putea solicita pensionarea pentru limită de vârstă, anticipată sau de boală. Având în vedere reglementările de pe la noi, privind vârsta de pensionare, este firesc că majoritatea românilor privesc pensia ca pe o fata morgana. „Legea de pensionare/La 65 de ani și-un pic/E gândită bine tare/, Ca să nu „apuci” nimic (Alexandru Truță)

Și totuși unii ajung la vârsta pensionării! Iar atunci sunt puși față în față cu birocrația românească, find nevoiți să strângă o grămadă de acte, pentru a avea dreptul să solicite acordarea pensiei. Pentru a face puțină lumină în hățișul legislativ, legiuitorul a venit în ajutorul unei categorii de viitori pensionari cu precizări privind conținutul dosarului de pensie.

Astfel, în Monitorul Oficial nr. 690 din 22 septembrie 2014 au fost publicate Instrucțiunile Ministerului Afacerilor Interne nr. 140/2014 privind modalitățile tehnice de întocmire și transmitere a documentelor și datelor necesare stabilirii drepturilor de pensie. Prevederile acestor noi știri juridice intră în vigoare chiar la data publicării în Monitorul Oficial.

Cărei categorii de persoane i se adresează aceste dispoziții legale?

Cu titlu de știri juridice, legiuitorul a stabilit că prevederile acestor instrucțiuni se adresează cadrelor militare în activitate, soldaților și gradaților voluntari, polițiștilor și funcționarilor publici cu statut special din sistemul administrației penitenciarelor, din domeniul apărării naționale, ordinii publice și siguranței naționale, precum și urmașilor acestora.

Sunt vizate de dispozițiile acestor instrucțiuni și persoanele care au calitatea de cadru militar în rezervă/retragere și solicită direct Casei de Pensii Sectoriale a Ministerului Afacerilor Interne înscrierea la pensie la momentul îndeplinirii condițiilor prevăzute de lege.

Care sunt actele pe care trebuie să le cuprindă dosarul de pensie al categoriei de persoane vizată de prezentele instrucțiuni?

Persoanele care formulează cererea de înscriere pentru acordarea pensiei pentru limită de vârstă, a pensiei anticipate și a pensiei anticipate parțiale, se vor înarma cu răbdare și vor aduna cu grijă următoarele acte:

– formularul tipizat numit fișa de pensie. Rețineți că acest formular nu se va completa de către persoanele care solicită înscrierea la pensie direct la Casa de Pensii Sectorială a Ministerului Afacerilor Interne;

– brevetul/atestatul de conferire sau adeverința din care rezultă conferirea semnului onorific;

– cartea de muncă în original și copie. Pot fi cazuri în care solicitantul să nu posede un astfel de act sau să nu i se fi întocmit, sens în care va da o declarație pe proprie răspundere;

– cartea de muncă pentru membri CAP în original și copie (dacă e cazul);

– carnetul de asigurări sociale pentru agricultori în original și copie (dacă e cazul);

– alte acte prevăzute de lege privind vechimea în muncă sau vechimea în serviciu realizată;

– carte identitate solicitant, certificat naștere și căsătorie (original și copie);

– livretul militar original și copie (dacă este cazul),

– diploma de absolvire a învățământului universitar – original și copie și adeverința din care să rezulte durata normală, perioada studiilor și faptul că acestea au fost urmate la zi;

– dovada echivalării de către statul român a cursurilor desfășurate în cadrul unor instituții de învățământ universitar din străinătate;

– adeverință în original privind sporurile cu caracter permanent reglementate prin lege sau prin contractul colectiv/individual de muncă;

– adeverința privind veniturile realizate în unitățile Ministerului Afacerilor Interne sau ale Administrației Naționale a Penitenciarelor din cadrul Ministerului Justitiției până la 1 ianuarie 2011 și pentru ultima lună de activitate pentru cadrele militare în activitate, soldații și gradații voluntari, polițiștii și funcționarii publici cu statut special din sistemul administrației penitenciare din domeniul apărării naționale, ordinii publice și siguranței naționale, precum și urmașilor acestora;

– adeverința în original privind desfășurarea activității în locuri de muncă în grupele I și a II-a de muncă, privind condițiile de muncă deosebite, speciale sau alte condiții pentru persoanele care au realizat stagii de cotizare în structuri ale sistemului/în afara sistemului de apărare națională, ordine publică și siguranță națională;

– acte pentru dovedirea calității de beneficiar al Decretului-lege 118/1990 republicat, privind acordarea unor drepturi persoanelor persecutate din motive politice de dictatura instaurată la 6 martie 1945, precum și celor deportate în străinătate sau constituite în prizonieri și/sau al legii recunoștinței față de eroii-martiri și luptători care au contribuit la victoria Revoluției române din decembrie 1989;

– adeverința, în original, care să ateste perioadele de activitate realizate după 1 ianuarie 2011.

Cazuri speciale

Cei care solicită pensie de invaliditate au obligația de a prezenta, pe lângă actele prezentate mai sus, și originalul deciziei medicale asupra capacității de muncă.

Cu titlu de știri juridice, legiuitorul a prevăzut că se poate acorda pensie de urmaș, sens în care pe lângă actele necesare în mod obligatoriu, dosarul va conține și următoarele documente:

– copie după actele de stare civilă ale urmașilor și ale reprezentatului legal,

– orginalul deciziei medicale asupra capacității de muncă;

– copie de pe decizia de pensie/talon de pensie (dacă susținătorul avea calitatea de pensionar);

– originalul adeverinței de studii a copiilor de peste 16 ani care solicită pensia de urmaș;

– copia actului doveditor al cauzei decesului (cu excepția situației în care susținătorul avea calitatea de pensionar);

– copia certificatului de deces.

Unde se depune dosarul de pensie?

După ce ați adunat cu răbdare toate actele impuse de legiuitor, le depuneți la inspectoratele generale/similare, inspectoratele/unitățile teritoriale din care ați făcut parte la data trecerii în rezervă. Acestea se vor transmite către Casa de Pensii Sectoriale a Ministerului Afacerilor Interne.

Cu titlu de știri juridice, s-a prevăzut că dosarele care nu conțin toate documentele corespunzătoare tipului de pensie solicitat se vor restitui de către Casa de Pensii Sectorială a Ministerului Afacerilor Interne în cinci zile de la data verificării, în scopul de a fi completat dosarul, așa cum prevăd instrucțiunile. Solicitantul va fi înștiințat în scris referitor la actele pe care trebuie să le aducă, pentru a beneficia de pensie.

Bucurați-vă de pensie!

După ce ați adunat cu grijă toate actele pentru a întocmi dosarul de pensie, așteptați cuminți, acasă, până când poștașul va veni să vă aducă pensia. Mulți dintre cei care așteaptă cu înfrigurare ziua de pensie în speranța că ea se va majora într-o zi, şi nu va intra doar la apă, au ajuns să gândească că „pensia-i ca un covrig,/Ține de foame și frig./Acum, prin recalculare,/Îi fac gaura mai mare!” (Ion Șoacă-Maglaviteanul)