Care sunt contravenţiile pentru care scăpăm doar cu un avertisment conform Legii prevenirii?


Mult aşteptata Legea a prevenirii nr. 270/2017 a fost adoptată încă de la finalul anului trecut însă până astăzi nu putea fi aplicată deoarece nu se cunoşteau care dintre contravenţii intră sub incidenţa sa.

În Monitorul Oficial nr. 107/2018 a fost publicată Hotărârea nr. 33/2018 privind stabilirea contravenţiilor care intră sub incidenţa Legii prevenirii nr. 270/2017, precum şi a modelului planului de remediere.

Un număr de 70 de contravenţii sunt prevăzute în Hotărâre, atfel că cei care le vor comite vor scăpa doar cu un avertisment şi cu un termen în care să remedieze cele constate.

Care sunt cele mai importante contravenţii vizate?

Nu se obține autorizația de funcționare pentru securitatea în muncă. Anterior începerii oricărei activități, angajatorii sunt obligați să obțină autorizația de funcționare pentru securitatea și sănătatea în muncă, potrivit Legii securității și sănătății în muncă nr. 319/2006. Neîndeplinirea acestei prevederi se poate traduce printr-o amendă între 5.000 și 10.000 de lei, însă, conform legislației prevenirii, fapta se sancționează prima oară doar cu avertisment.

Nu se fac rapoarte privind accidentele de muncă. În situația în care lucrătorii unui angajator sunt implicați într-un accident de muncă, acesta trebuie să pregătească un raport pentru autorități, după cum se mai arată în Legea securității și sănătății în muncă. Neglijarea obligației, ce poate fi sancționată cu amenzi între 2.000 și 4.000 de lei, este acoperită, de asemenea, de Legea prevenirii.

Joburile vacante nu sunt comunicate autorităților. O altă contravenție acoperită de legislația prevenirii este necomunicarea, de către angajatori, a locurilor de muncă vacante în cinci zile lucrătoare de la vacantarea acestora. Conform Legii nr. 76/2002, firmele trebuie să comunice informațiile agenției județene de muncă din raza sediului, altfel riscă o amendă de la 3.000 la 5.000 de lei.

Nu sunt anunțate autoritățile despre angajarea șomerilor. Angajatorii care aduc la firmă persoane care primesc ajutorul de șomaj trebuie să anunțe agenția de muncă la care acestea s-au înregistrat, în termen de trei zile. Altfel, amenda aplicabilă este între 5.000 și 10.000 de lei. De astăzi, fapta este iertată la prima abatere.

Nu se anunţă preţul vânzării. Neindicarea preţului pe unitatea de măsură constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 500 lei la 2.500 lei.

Se desfăşurarea de activităţi de agrement în staţiuni turistice fără autorizaţie de funcţionare. Constituie contravenţii, dacă nu sunt săvârşite în astfel de condiţii încât, potrivit legii penale, să constituie infracţiuni, următoarele fapte: desfăşurarea de activităţi de agrement în staţiuni turistice fără autorizaţie de funcţionare; nerespectarea condiţiilor în baza cărora s-au eliberat avizul Ministerului Turismului şi autorizaţia de funcţionare.

Cum va proceda agentul constatator?

Agentul constatator încheie un proces-verbal prin care aplică avertismentul, iar la acesta se anexează un plan de remediere. Planul conține măsuri de remediere a faptelor săvârșite și un termen de remediere de maximum 90 de zile calendaristice.

După expirarea termenului de remediere, personalul de control revine pentru verificări. Dacă neregulile au fost rezolvate până atunci, se scapă de amendă, dacă nu, el este sancționat.