Au fost publicate noile reguli de practicare a pescuitului recreativ și sportiv!


fishPescarii temerari nu se lasă niciodată influențați de capriciile vremii, dar sosirea primăverii, cerul senin și soarele prietenos oferă motive în plus împătimiților pescuitului să se prezinte la locurile știute, nădăjduind la o captură pe cinste. Adevăratul pescar nu urmărește doar să plece acasă cu traista doldora, după o zi petrecută „pe baltă” și chiar dacă se va bucura mereu de o captură strașnică, mai are în vedere și ocrotirea speciilor de interes piscicol… El mai cugetă și la viitor!

În „Monitorul oficial” 252/2016 a fost publicat Ordinul 369/2016 al ministrului agriculturii și dezvoltării rurale privind condițiile de practicare a pescuitului recreativ sau sportiv, regulamentul de practicare a pescuitului recreativ sau sportiv, precum și modelele permiselor de pescuit.

Dreptul de pescuit sportiv sau recreativ în habitatele piscicole naturale din România e atribuit de către Agenția Națională pentru Pescuit și Acvacultură. Numai în rezervația biosferei „Delta Dunării” atribuirea acestui drept se realizează de către Administrația Biosferei „Delta Dunării”.

Pescuitul recreativ sau sportiv în habitatele piscicole naturale – mai puțin în Delta Dunării – poate fi practicat în temeiul permiselor pe care le eliberează Agenția Națională pentru Pescuit și Acvacultură în mod direct sau care-s eliberate prin intermediul asociațiilor de pescari (persoane juridice non-profit, constituite în acord cu legea).

 

Interdicțiile au rostul lor. Pescarii o știu!

Permisele de pescuit recreativ sau sportiv vor fi eliberate anual, sunt netransmisibile și nominale, reprezentând documente cu regim special. Acestea vor fi realizate conform modelului existent în anexa noului act normativ!

Atunci când se află la pescuit, practicanții acestei străvechi îndeletniciri vor trebui să nu piardă din vedere restricțiile impuse de către lege. Și anume interdicția capturării peștilor din speciile ocrotite – stabilite an de an prin ordinul comun al ministrului agriculturii și al ministrului mediului privind statornicirea perioadelor și zonelor de prohibiție a pescuitului.

Peștii care aparțin acestor specii și sunt capturați accidental vor fi eliberați numaidecât, la fel ca, de altfel, și puietul psicicol sau exemplarele de pești ce au dimensiunile situate sub cele pentru care este îngăduită capturarea – stabilite prin Ordinul MADR 342/2008 (privind dimensiunile minime individuale ale resurselor acvatice vii din domeniul public al statului).

Potrivit ultimelor știri juridice, în scopul ocrotirii resurselor acvatice vii, asociațiile de pescari pot propune înființarea unor zone de protecție piscicolă, delimitate prin semne speciale. Aceste zone de protecție piscicolă pot fi: de ocrotire a diversității speciilor de pești, de protecție pentru iernarea peștelui și de ocrotire a reproducerii (locuri predilecte pentru depunerea icrelor și dezvoltarea puietului piscicol).

Parcurgând ultimele noutăți legislative mai putem afla că, în zonele de protecție piscicolă, pot fi limitate vremelnic lucrările ce stânjenesc migrarea, reproducerea și creșterea puietului sau pun în primejdie existența populației piscicole (ex.: extragerea pietrișului, bararea cursului apei, recoltarea vegetației), lucrările efectuate în zona malurilor, precum și pescuirea anumitor specii de pești (sau a altor specii acvatice). Totuși, pot fi realizate unele lucrări și activități: fie cele care au scop științific, fie în situația în care este urmărită preîntâmpinarea inundațiilor.

Asociațiile de pescari legal constituite pot propune Agenției Naționale pentru Pescuit și Acvacultură programe de redresare a populațiilor piscicole aflate în primejdie și s-ar putea implica în amenajarea zonelor de reproducere, stabilirea măsurilor de refacere a populațiilor afectate și înființarea de pepiniere piscicole pentru puietul cu valoare economică și științifică. Activitățile de populare cu material biologic vor fi realizate în prezența reprezentanților Agenției.

Unele suprafete lacustre sau tronsoane de râu pot fi declarate „zone de cruțare”, dacă sunt locuri prielnice pentru reproducerea, hrănirea și sălășluirea unor specii piscicole, de către Agenția Națională pentru Pescuit și Acvacultură și la cererea asociațiilor de pescari. În aceste zone vor fi interzise atât pescuitul (cu scop recreativ, competițional, comercial), cât și alte activități, gen turism, vânătoare, recoltarea vegetației sau extragerea pietrișului ori a nisipului.

Nu-i suficient să știi să ții undița în mâini, pentru a te numi pescar. Orice pescar responsabil știe că, pentru supraviețuirea acestei îndeletniciri, braconierilor sau ageamiilor nu trebuie să li se îngăduie să facă prăpăd în populațiile piscicole. Un autentic pescar cunoaște și urmează legile breslei. Fiindcă altfel nu și-ar mai merita numele!