Ajutor din partea statului pentru tineri


teren-freee-660x330
Legea privind sprijinul acordat tinerilor pentru construirea unei locuinţe proprietate personală oferă tinerilor posibilitatea de a solicita un teren de la stat însă nu toţi ştiu că beneficiază de acest drept şi ce condiţii trebuie sa îndeplinească.
Astfel, Legea 15/2003, republicată în M.Of. nr. 182/13.03.2014, prevede faptul că tinerii cu vârste între 18-35 de ani pot solicita primăriilor unde işi au domiciliul atribuirea gratuită a unei suprafeţe de teren. Dimensiunea suprafeţei de care pot beneficia diferă în funcţie de domiciliu. În comunele şi satele aparţinătoare unităţilor administrativ teritoriale pot beneficia de o suprafaţă de până la 1000 mp, în municipii şi sectoarele municipiului Bucureşti între 150-300 mp, iar în oraşe între 250-400 mp.
De acest drept se pot bucura tinerii care la data depunerii cererii au vârsta între 18-35 de ani, o singură dată şi care la data depunerii cererii, precum şi la data rezolvării acesteia nu au avut sau nu deţin în proprietate o locuinţă ori un teren destinat construirii unei locuinţe proprietate personală, atât în localitatea în care se solicită atribuirea în folosinţă a unui teren, cât şi în alte localităţi.
Beneficiarii vor adresa unităţii administrativ teritorale o cerere prin care va solicita acordarea unui teren cu destinaţia de constucţie a unei locuinţe personale.
Pe lângă cererea aferentă, tinerii trebuie să depună şi următoarele documente:  copia certificatului de naştere; copia cărţii de identitate; declaraţia pe propria răspundere a solicitantului că nu deţine şi că nu a deţinut în proprietate o locuinţă ori un teren destinat construirii unei locuinţe; declaraţia pe proprie răspundere a părinţilor solicitantului că nu deţin şi că nu au deţinut în proprietate, în ultimii 10 ani, un teren în suprafaţă mai mare de 500 mp în mediul urban şi de 5000 mp în mediul rural.
Dosarul va fi analizat de o comisie după care se supune analizei consiliului local care se va pronunţa  asupra acesteia.
Beneficiarul terenului are  obligaţia să înceapă construcţia locuinţei în termen de un an de la data atribuirii terenului şi să o realizeze cu respectarea prevederilor legale în caz contrar i se  poate retrage dreptul de folosinţă asupra terenului atribuit.
Până la 1 ianuarie 2016 beneficiarii terenului atribuit se bucurau de prevederile Legii 114/1996  prin care erau scutiţi de la plata impozitului timp de 10 ani, aceast articol fiind abrogat de Legea 227/2015.

,