Ajutor de la stat pentru sprijinirea investiţiilor în cogenerare de înaltă eficienţă!


Guvernul a aprobat un proiect de Hotărâre de Guvern prin care investiţiile în cogenerare de înaltă eficienţă vor fi sprijinite printr-o schema de ajutor de stat.

Susţinerea se adresează întreprinderilor mari, mijlocii şi mici (inclusiv microintreprinderi), pentru capacităţile nou instalate sau renovate.

O noutate legislativă este reprezentată de Hotărârea nr. 215/2017 privind aprobarea Schemei de ajutor de stat pentru sprijinirea investiţiilor în cogenerare de înaltă eficienţă publicată în Monitorul Oficial nr. 265/2017.

Obiectivele acestei scheme de ajutor de stat sunt crearea de economii în consumul de combustibili/energie primară prin procese de cogenerare de înaltă eficienţă şi evitarea emisiilor de carbon aferente combustibililor fosili, obiectiv care se calculează prin indicatorul “Reducerea gazelor cu efect de seră – scădere anuală estimată”.

Beneficiarii acestui sprijin sunt întreprinderi mari, mijlocii sau mici, inclusiv microîntreprinderi. Potenţialul beneficiar trebuie să dea o declaraţie pe propria răspundere privind încadrarea întreprinderii în categoria întreprinderilor mici şi mijlocii.

Potenţialii beneficiari sunt societăţile din industrie, administratorul unui parc industrial sau distribuitorul de energie termică al unui parc industrial cu consumuri energetice de peste 200 tep/an, care pot dovedi un necesar util de energie termică pentru procesele industriale cu o durată de minimum 4.000 – 5.000 h/an şi care necesită simultan şi o cantitate suficientă de energie electrică ce poate fi asigurată de grupuri de cogenerare

Atenţie! Schemă se aplică numai pentru capacităţile nou – instalate sau renovate. Noua unitate de cogenerare trebuie să asigure economii globale de energie primară în comparaţie cu producerea separată de energie termică şi de energie electrică. Îmbunătăţirea unei unităţi de cogenerare existente sau conversia unei unităţi existente de generare de energie electrică într-o unitate de cogenerare are drept rezultat economii de energie primară în comparaţie cu situaţia iniţială.

De asemenea trebuie să reţinem că nu se acordă sprijin financiar pentru mai multe sectoare: sectorul pescuitului şi acvaculturii, sectorul prelucrării şi comercializării produselor agricole atunci când valoarea ajutoarelor este stabilită pe baza preţului sau a cantităţii unor astfel de produse achiziţionate de la producători primari sau introduse pe piaţă de întreprinderile respective sau atunci când ajutoarele sunt condiţionate de transferarea lor parţială sau integrală către producătorii primari.

Bugetul total alocat schemei de ajutor este de 81,1 milioane euro, din care 85% reprezintă fonduri europene nerambursabile asigurate din Fondul european de Dezvoltare Regionala şi 15% reprezintaă fonduri de cofinanţare publică asigurată de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Dezvoltării Regionale, Administraţiei Publice şi Fondurilor Europene.

Potrivit ştirilor juridice, furnizorul ajutorului de stat este Ministerul Dezvoltării Regionale, Administraţiei Publice şi Fondurilor Europene, în calitate de Autoritate de management a Programului Operaţional Infrastructura Mare.

Ajutorul se acordă sub formă de alocări financiare nerambursabile, suma  maximă care se poate acorda pentru un proiect de investiţii nu poate depăşi 15 milioane de euro. Numărul estimat de beneficiari este de 50 de întreprinderi iar schema de ajutor de stat se aplică până la data de 31 decembrie 2020.