Ai lucrat în cond. spec. după 1 apr. 2001 și te-ai pensionat înainte de 1 ian. 2011? Vezi dacă benef. de major. pensiei!


majorare pensie

Tot mai des asist la discuții aprinse între pensionari pe seama modului în care le-a fost calculată pensia. Mulți nu înțeleg cum vecinul care a lucrat în aceleași condiții ca și el beneficiază de anumite majorări ale punctajului anual, iar el nu. Mulți se consideră nedreptățiți de prevederile legale și constată că anumite majorări acordate anterior datei de 1 ianuarie 2011 când era în vigoare legea 19/2000 nu au mai fost preluate de legea 263/2010 sau aceasta nu le-a reglementat explicit.

Succesiunea în timp a celor două legi și faptul că din 1 aprilie 2000 când a fost publicată în Monitorul Oficial legea 19/2000 și până la 1 ianuarie 2011 când a intrat în vigoare legea 263/2010 publicată în Monitorul Oficial 852 din 20 decembrie 2010 anumite prevederi legale au dispărut și altele nu au fost precizate explicit, a lăsat loc la numeroase  interpretări. Acest fapt a generat discuții între pensionari care se termină cu aceeași concluzie :  „Zâmbind, cu un clipit complice,/Întreabă pe vecinul său:/Cum stai cu dragostea, amice?/Ca și cu pensia, tot rău.”  (Constantin Iurașcu-Tataia)

Caz practic

Reclamantului C.D.O. i-au fost stabilite drepturile la pensie începând cu 22.10.2010 în baza legii 19/2000 privind sistemul public de pensii și alte drepturi de asigurări sociale. Acesta a precizat că după data de 1 aprilie 2001 a lucrat în locuri de muncă încadrate în condiții speciale.

Casa de Pensii nu i-a acordat majorarea de punctaj pentru perioada lucrată în condiții speciale de muncă pe motiv că nu ar exista un temei legal în acest sens. Nemulțumit de această soluție s-a adresat tribunalului care i-a respins acțiunea bazându-se pe același argument ca și casa de pensii.

Împotriva sentinței pronunțate de tribunal, C.D.O. a declarat apel la curtea de apel. Împotriva sentinței pronunțate de tribunal, C.D.O. a declarat apel la curtea de apel invocând principiile egalității și contributivității susținând că este nejustificată diferența de tratament determinată de acordarea dreptului la un punctaj suplimentar doar celor care au desfășurat activități în condiții deosebite de muncă.

În cadrul soluționării apelului, curtea de apel a sesizat ÎCCJ pentru a clarifica aspectele despre care și casa de pensii și tribunalul au susținut că nu ar avea bază legală.

Ce aspecte trebuia să lămurească ÎCCJ?

Legea 263/2010 care a intrat în vigoare la 1 ianuarie 2011 a stabilit un beneficiu constând în majorarea punctajelor lunare cu 25% pentru cei care au lucrat în grupa a II-a anterior datei de 1 aprilie 2001, respectiv în condiții deosebite după această dată și cu 50% pentru cei care au activat în grupa I de muncă anterior datei de 1 aprilie 2001, respectiv în condiții speciale după această dată.

Curtea de apel care a sesizat ÎCCJ consideră că prevederile de mai sus s-ar aplica celor care s-au pensionat începând cu 1 ianuarie 2011, adică în baza legii 263/2010. Pentru cei care s-au pensionat anterior datei de 1 ianuarie 2011, legea prevede că li se acordă beneficiu doar pentru activitățile desfășurate în grupa I și/sau a II-a de muncă, iar nu și pentru activitățile desfășurate în condiții speciale sau deosebite de muncă. Persoanele pensionate în perioada 01.04.2001-02.11.2008 vor beneficia de o creștere a punctajelor anuale doar pentru activitățile desfășurate în grupa I și/sau a II-a de muncă, iar nu și pentru activitățile desfășurate în condiții speciale sau deosebite de muncă.

Persoanele care au desfășurat activități în locuri de muncă încadrate în grupa a II-a de muncă, potrivit legislației anterioare datei de 1 aprilie 2001, cele care au lucrat în locuri de muncă încadrate în condiții deosebite, speciale vor beneficia de majorarea cu 25% pentru perioadele în care au desfășurat activități în locuri încadrate în grupa a II-a muncă, potrivit legislației anterioare datei de 1 aprilie 2001 sau în locuri încadrate în condiții deosebite. Aceste dispoziții se aplică și celor care au ieșit la pensie anterior datei de 1 ianuarie 2011.

Practic, C.D.O. se află în situația în care pensia i s-a stabilit în baza legii 19/2000, dar care a lucrat în condiții speciale de muncă după 2001 și potrivit legii 19/2000 și 263/2010 nu i se acordă un punctaj suplimentar pentru perioada lucrată în condiții speciale. C.D.O. se consideră discriminat față de cei aflați în aceeași situație care au beneficiat de o majorare de punctaj.

Știrile juridice arată că, de fapt, beneficiul acordării majorării punctajului pentru activitățile desfășurate în condiții speciale este determinat doar de data pensionării care, la rândul ei, depinde de îndeplinirea condițiilor de vârstă, fapt ce creează discriminări între persoane. Verificând prevederile legale se ajunge la concluzia că pentru cei pensionați anterior lui 2011 nu sunt acoperite la valorificare prin majorarea punctajului perioadele lucrate în condiții speciale.

Practica neunitară a instanțelor de judecată

Neclarificarea aspectelor privind acordarea sau nu a majorării punctajelor anuale persoanelor aflate în situația lui C.D.O.  a generat la nivelul instanțelor o practică neunitară. Majoritatea instanțelor de judecată au considerat că cei pensionați în perioada 01.04.2001 – 01.01.2011 nu ar beneficia de majorarea punctajelor, pentru că legea nu se referă la condițiile speciale de muncă. Legea 263/2010 a reglementat clar că doar cei care sunt pensionați de la 01.01.2011 vor beneficia de o majorare cu 50% pentru perioadele în care au desfășurat activități în grupa I de muncă sau în locuri încadrate în condiții speciale.

În opinie minoritară s-a apreciat că neacordarea majorării celor care s-au pensionat anterior datei de 01.01.2011 și au lucrat în condiții speciale de muncă, ar duce la discriminări între persoane.

Ce a decis ÎCCJ?

În Monitorul Oficial 162 din 9 martie 2015 a fost publicată Decizia 1/2015 a ÎCCJ care s-a pronunțat privind modul în care se vor interpreta și aplica prevederile legale cu care a fost sesizată. ÎCCJ a analizat prevederile legislative și a ajuns la concluzia că legea nu acoperă ipoteza acordării unui punctaj suplimentar pentru cei care și-au desfășurat activitatea în condiții speciale de muncă în perioada 2001-2010.

ÎCCJ a decis că nu se va acorda majorarea cu 50% a punctajului anual persoanelor care și-au desfășurat activitatea în condiții speciale de muncă după data de 1 aprilie 2001 și care au fost înscrise la pensie anterior datei  de 1 ianuarie 2011.

Care va fi soarta procesului inițiat de C.D.O.?

Văzând modul în care ÎCCJ a decis să fie interpretată și aplicată legea, este cert că acțiunea promovată de C.D.O. va fi respinsă urmând ca acesta să nu beneficieze de majorarea punctajului anual pentru munca în condiții speciale.

Ca și eroul nostru, mulți pensionari aflați într-o situație similară îi vor da dreptate lui Girel Barbu care spunea că: „În fanfară toboșar,/Am ținut ritmul – nici vorbă/Acum mi-s pensionar/Și iau…praful de pe tobă!”