Absolvenţii şcolilor sanitare postliceale îşi pot continua studiile în învăţământul superior


Avem o veste bună pentru absolvenţii şcolilor sanitare postliceale cu diplomă de bacalaureat, aceştia îşi pot continua studiile în învăţământul superior medical la programele de licenţă.

În acest sens a fost modificată Legea educaţiei naţionale nr. 1/2011 prin introducerea unor noi alineate.

Noutatea legislativă care prevede aceste modificări este Legea nr. 70/2017 pentru modificarea şi completarea art. 174 din Legea educaţiei naţionale nr. 1/2011, publicată în Monitorul Oficial nr. 273/2017.

Ce prevăd modificările aduse?

Acestea prevăd că absolvenţii şcolilor sanitare postliceale îşi pot continua studiile în învăţământul superior în programele de licenţă de asistent medical generalist, după ce au promovat examenul de admitere la facultăţile care organizează aceste programe.

Însă trebuie să menţionăm că pentru continuarea studiilor, absolvenţii de şcoli postliceale sanitare trebuie să promoveze examenul de admitere la aceste programe de licenţă.

Pentru cei care sunt absolvenţi de şcoli postliceale, ca să îşi poată continua studiile, este obligatoriu să fie deţinătorii diplomei de bacalaureat. Iar încă o condiţie pentru cei care doresc să îşi continue studiile este că trebuie să participe la examenul de admitere în programul de licenţă, organizat de Facultăţile de medicină în programele numite asistent medical generalist.

Astfel, universităţile vor stabili, în funcție de curricula de școală postliceală, creditele transferabile pentru învățământul superior, existând totuși o diferență necesară. Absolvenții de invățământ postliceal vor face aceste diferențe care vor rezulta din evaluările pe care le vor realiza universitățile, pentru a ajunge la nivelul colegilor care au absolvit studii superioare.

Metodologia va fi iniţial convenită de toate universităţile de medicină şi farmacie din România, și va cuprinde criteriile, exigenţele fiecărui tip de universitate în parte. S-a dorit, astfel, eliminarea discriminării pe care o reclamă asistenții medicali cu studii postliceale.

În acest context urmează ca universităţile să îşi adopte propriile metodologii privind criteriile, modul de selecţie, recunoaşterea studiilor pentru absolvenţii de şcoli postliceale.