A fost publicată Metodologia examenului de promovare a personalului didactic din învăţământul superior


Metodologia examenului de promovare în carieră a personalului didactic din învăţământul superior este reglementată de legislaţie.

Recent, potrivit ultimelor noutăţi legislative, a fost publicată Hotărârea 902/2018 pentru aprobarea Metodologiei – cadru privind organizarea şi desfăşurarea examenului de promovare în cariera didactică, pentru învăţământul superior, publicată în Monitorul Oficial nr. 990/2018.

Astfel, promovarea în carieră a personalului didactic titular într-una dintre funcţiile didactice se face prin examen, pe un post vacant, cu respectarea prevederilor legale în vigoare.

Anunţul privind organizarea examenului se publică cu cel puţin două luni înainte de data desfăşurării primei probe de examen. Înscrierea la examen începe în ziua publicării pe site-ul instituţiei de învăţământ superior a anunţului privind examenul pentru ocuparea postului vacant şi se încheie cu 15 zile calendaristice înaintea desfăşurării primei probe de examen.

Anunţurile se publică la loc vizibil, pe pagina principală a site-ului web al instituţiei de învăţământ superior şi pe un site web specializat administrat de Ministerul Educaţiei Naţionale.

La examen poate participa candidatul care îndeplineşte condiţiile de înscriere la examenul de promovare. Poate participa la examenul de promovare în cariera didactică cadrul didactic titular care a avut calificativul “foarte bine” în ultimii 3 ani în instituţia organizatoare, nu a fost sancţionat disciplinar în ultimii 3 ani şi îndeplineşte standardele de ocupare a posturilor didactice, specifice funcţiei.

Pentru înscrierea la examenul de promovare în cariera didactică, pentru funcţiile de lector universitar/şef de lucrări este necesară întrunirea cumulativă a următoarelor condiţii:
a) deţinerea diplomei de doctor;
b) vechime minimă de 3 ani în calitate de cadru didactic în învăţământul superior în cadrul instituţiei organizatoare a examenului de promovare;
c) îndeplinirea standardelor minimale de ocupare a posturilor didactice, specifice funcţiei didactice de lector universitar/şef de lucrări, prevăzute de metodologia proprie.

Competenţele profesionale ale candidatului se evaluează de către comisia de examen pe baza dosarului de examen şi, adiţional, prin una sau mai multe probe, potrivit metodologiei proprii. Instituţia de învăţământ superior anunţă pe pagina de internet a examenului ziua, ora şi locul desfăşurării probelor de examen.

Potrivit ştirilor juridice, rezultatul comisiei se publică pe pagina de internet a examenului, în termen de două zile lucrătoare de la finalizarea examenului, respectiv după expirarea termenului de rezolvare şi de răspuns la contestaţii, după caz. Iar încadrarea pe post şi acordarea titlului universitar aferent de către instituţia de învăţământ superior, în urma aprobării rezultatului examenului de către senatul universitar, se fac prin decizie a rectorului, începând cu prima zi a semestrului următor.

Menţionăm că fiecare instituţie de învăţământ superior întocmeşte anual, până cel târziu la data de 1 septembrie, un raport anual cu privire la organizarea, desfăşurarea şi finalizarea examenelor de promovare în cariera didactică.