Investiţiile în noi capacităţi de producere a energiei electrice din surse regenerabile sunt sprijinite financiar!


Ordinul nr. 70/2023 prevede aprobarea Schemei de ajutor de stat privind sprijinirea investiţiilor în noi capacităţi de producere a energiei electrice din surse regenerabile pentru autoconsumul întreprinderilor din cadrul sectorului agricol şi industriei alimentare.

Prezenta schemă de ajutor de stat, bazată pe o procedură de ofertare concurenţială, vizează sprijinirea investiţiilor în producerea energiei electrice din surse regenerabile eoliene şi solare pentru autoconsum realizate de întreprinderile din cadrul sectorului agricol şi industriei alimentare, în scopul creşterii ponderii surselor regenerabile de energie în mixul total de energie şi reducerii emisiilor de gaze cu efect de seră.

Bugetul total estimat al schemei este de 500.000.000 euro, echivalentul a aproximativ 2,5 miliarde lei, şi reprezintă sume nerambursabile din Fondul pentru modernizare, pentru perioada 2023 – 2028.

Din perspectiva bugetului alocat, numărul estimat de beneficiari de ajutor de stat în cadrul prezentei scheme bazate pe o procedură de ofertare concurenţială este de aproximativ 400.

Ajutorul maxim care se poate acorda nu poate depăşi 20.000.000 euro pe întreprindere şi pe proiect de investiţii.

Diferenţa până la valoarea totală a proiectului se acoperă de către beneficiar. Acesta trebuie să aducă o contribuţie financiară pentru diferenţa până la totalul costurilor eligibile fie din resurse proprii, fie din surse atrase, sub o formă care să nu facă obiectul niciunui ajutor public.

Potrivit noutăților, cheltuielile eligibile sunt reprezentate de costurile de investiţii în capacităţi de producere a energiei electrice din surse regenerabile, inclusiv costurile de investiţii în stocarea de energie electrică pentru instalaţiile cu capacitatea de producţie de energie din surse regenerabile de energie mai mare de 1 MW.