Componența și atribuțiile Comisiei Naţionale pentru Monumentele de For Public


Ordinul nr. 2858/2023 aprobă Regulamentul de organizare şi funcţionare a Comisiei Naţionale pentru Monumentele de For Public.

Comisia Naţională pentru Monumentele de For Public este organism de specialitate al Ministerului Culturii, fără personalitate juridică, cu rol consultativ în domeniul monumentelor de for public.

Comisia are următoarele atribuţii:
a) propune Ministerului Culturii aprobarea strategiei privind monumentele de for public;
b) stabileşte zona de protecţie pentru monumentele de for public avizate. Zona de protecţie a monumentului de for public este delimitată pe baza reperelor topografice, geografice sau urbanistice, în funcţie de trama stradală, relief şi caracteristicile monumentului, după caz;
c) elaborează propunerile de modele standard ale lucrărilor de artă plastică monumentală de for public prevăzute la art. 2 alin. (3) lit. a) şi alin. (4) din Legea monumentelor de for public nr. 120/2006, cu modificările şi completările ulterioare, şi recomandările privind conţinutul acestora;

Comisia este alcătuită din 11 membri artişti, arhitecţi, urbanişti ori specialişti din domeniul artelor vizuale şi/sau critici de artă recunoscuţi pentru competenţa profesională şi probitatea morală.