Criterii de eligibilitate pentru “Asigurarea recoltelor” din cadrul Planului strategic PAC 2023 – 2027!


Ordinul nr. 148/2023 prevede criteriile de eligibilitate, documentele justificative, condiţiile şi modul de implementare a intervenţiei IS – V – 03 “Asigurarea recoltelor” din cadrul Planului strategic PAC 2023 – 2027.

În vederea aprobării sprijinului financiar, solicitantul trebuie să îndeplinească următoarele condiţii de eligibilitate:
a) să exploateze o suprafaţă cultivată cu soiuri de viţă – de – vie care produc struguri pentru vin, de minimum 0,1 ha;
b) să fie înscrisă în Registrul plantaţiilor viticole suprafaţa de viţă – de – vie cu soiuri care produc struguri pentru vin, pentru care s-a încheiat poliţa de asigurare a recoltei;
c) să fie declarată la APIA pe cererea unică de sprijin;
d) să încheie cu un asigurător o poliţă de asigurare a recoltei;
e) plăţile din asigurare nu compensează producătorii pentru mai mult de 100% din pierderea de venit suferită, ţinând cont de orice compensaţie pe care producătorii o obţin din alte scheme de sprijin sau de asigurare legate de riscul asigurat.

Asistenţa financiară din partea Uniunii Europene pentru asigurarea recoltei poate fi acordată dacă plăţile din asigurarea în cauză nu îi despăgubesc pe producători peste 100% din pierderile de venit suferite, luând în calcul eventualele despăgubiri pe care producătorii le-ar fi putut obţine în cadrul altor scheme de sprijin în legătură cu riscul asigurat.