A fost aprobată Procedura de recuperare a certificatelor verzi emise necuvenit


Ordinul nr. 59/2023 prevede aprobarea Procedurii de recuperare a certificatelor verzi emise necuvenit şi pentru modificarea Regulamentului de emitere a certificatelor verzi, aprobat prin Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei nr. 4/2015.

În cazul în care, în urma procesului de monitorizare a sistemului de promovare prin certificate verzi sau a unei sesizări primite de la o terţă parte, ANRE constată că un producător de energie electrică din surse regenerabile a beneficiat de certificate verzi emise necuvenit, demarează procesul de analiză pe bază de documente justificative a situaţiei de emitere de CV necuvenite.

La finalizarea procesului de analiză ANRE emite, în termen de 30 de zile de la data la care deţine toate documentele necesare din care rezultă că producătorul respectiv de energie electrică din surse regenerabile a beneficiat de certificate verzi emise necuvenit, o decizie în care stabileşte numărul de certificate verzi emise necuvenit şi luna/lunile, după caz, în care acestea au fost emise.

Decizia emisă de ANRE în conformitate cu prevederile art. 6 este publicată pe site-ul ANRE şi comunicată, prin mijloace de comunicare electronică, atât operatorului economic în cauză, cât şi operatorului de transport şi de sistem.