Ordonatorii de credite din sistemul național de apărare pot utiliza fonduri publice pentru achiziții de bunuri!


OUG nr. 17/2023 prevede modificarea art. 34 alin. (1) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 57/2015 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice în anul 2016, prorogarea unor termene, precum şi unele măsuri fiscal – bugetare.

Prin acest act normativ, se dă posibilitatea ordonatorilor de credite din sistemul național de apărare, ordine publică și siguranță națională să angajeze și să utilizeze fonduri publice prin utilizarea acreditivelor sau prin efectuarea de plăți în avans pentru achizițiile de active nefinanciare, bunuri materiale, servicii sau/şi lucrări, precum şi cele destinate executării misiunilor specifice.

În acest fel se flexibilizează opțiunile de utilizare a instrumentelor de plată de către aceste instituții.

Actul normativ adoptat va contribui la preîntâmpinarea unor situații înregistrate în ultimii ani, cum ar fi nefinalizarea la termen a unora dintre procedurile de atribuire a contractelor de achiziții în domeniul apărării, neinițierea ori întârzierea derulării unor programe de înzestrare, care pot afecta procesul de modernizare a componentelor sistemului de apărare, ordine publică și securitate națională și ar putea avea impact negativ asupra interoperabilității cu forțele aliate și partenere sau ar putea afecta capacitatea de apărare a țării.