UE își actualizează strategia pentru a proteja domeniul maritim împotriva unor noi amenințări


Comisia Europeană și Înaltul Reprezentant au adoptat o comunicare comună pentru o strategie consolidată a UE în materie de securitate maritimă, cu scopul de a asigura o utilizare pașnică a mărilor și de a proteja domeniul maritim împotriva unor noi amenințări.

De asemenea, au adoptat și un plan de acțiune actualizat prin care strategia va fi pusă în aplicare.

Securitatea maritimă este vitală pentru Uniunea Europeană și statele sale membre. Împreună, statele membre ale UE constituie cea mai mare zonă economică exclusivă combinată din lume. Economia UE depinde în mare măsură de oceane sigure și securizate.

Peste 80 % din comerțul mondial se desfășoară pe mare și aproximativ două treimi din petrolul și gazele din lume sunt fie extrase pe mare, fie transportate pe mare. Până la 99 % din fluxurile globale de date sunt transmise prin cabluri submarine.

Pentru a debloca întregul potențial al oceanelor și al economiei albastre durabile, domeniul maritim mondial trebuie să fie sigur. UE intenționează să consolideze gama largă de instrumente de care dispune pentru a promova securitatea maritimă, atât civilă, cât și militară.