Acord între Guvernul României şi Cabinetul de Miniştri al Ucrainei


Hotărârea nr. 164/2023 prevede aprobarea Acordului dintre Guvernul României şi Cabinetul de Miniştri al Ucrainei, semnat la Bucureşti la 18 noiembrie 2022, privind punerea în aplicare a Convenţiei privind evaluarea impactului asupra mediului în context transfrontieră, adoptată la Espoo la 25 februarie 1991.

Scopul prezentului acord este de a promova şi de a dezvolta în continuare punerea în aplicare a Convenţiei între părţi, de a facilita evaluările impactului asupra mediului efectuate pe teritoriile statelor părţi în conformitate cu Convenţia şi de a dezvolta în continuare cooperarea între autorităţile competente ale părţilor în domeniul protecţiei mediului.

Pentru a facilita elaborarea documentaţiei de evaluare a impactului asupra mediului prin furnizarea de date de referinţă relevante, părţile depun eforturi pentru a face publice rezultatele monitorizării parametrilor de mediu care decurg din aranjamentele existente de monitorizare.

De asemenea, părţile fac schimb de informaţii cu privire la aranjamentele lor de monitorizare existente şi depun eforturi pentru a-şi armoniza parametrii de monitorizare a mediului.