CEDO. Cauza Gal împotriva României


În Cauza Gal împotriva României, Curtea Europeană a Drepturilor Omului a constatat încă o încălcare a dreptului la un proces echitabil.

Curtea Europeană concluzionează că faptul că reclamanta nu a putut, în nicio etapă a procedurii, să îl interogheze, personal sau prin reprezentant, pe denunţătorul C.M., coroborat cu refuzul instanţei de apel de a proceda la audierea publică a înregistrărilor audio realizate de J.M. şi F.J. şi de a permite reclamantei să interogheze aceşti martori, ale căror declaraţii şi înregistrări au fost apoi folosite împotriva ei, era de natură să afecteze garanţiile unei “proceduri în contradictoriu” şi principiul “egalităţii armelor” într-o manieră incompatibilă cu dreptul la un proces echitabil.

Potriviti știrilor juridice, Curtea reţine că declaraţiile lui C.M. au stat la baza acuzării reclamantei şi că, potrivit constatării judecătoriei, aceste declaraţii au fost făcute în schimbul unei promisiuni din partea anchetatorilor. În aceste circumstanţe, Curtea concluzionează că refuzul instanţei de apel de a permite reclamantei să efectueze o examinare în contradictoriu cu privire la credibilitatea şi fiabilitatea acestor probe a afectat în mod substanţial echitatea procedurii, în special garanţiile privind protecţia dreptului la apărare ale acuzatei

Prin urmare, au fost încălcate art. 6 § 1 şi art. 6 § 3 lit. d) din Convenţie privind dreptul la un proces echitabil și acordă reclamantei 6.000 EUR pentru prejudiciul moral.