Regimul de autorizare generală pentru furnizarea reţelelor şi a serviciilor de comunicaţii electronice


Orice persoană care intenţionează să furnizeze, pe teritoriul României, reţele publice de comunicaţii electronice sau servicii de comunicaţii electronice destinate publicului, cu excepţia serviciilor de comunicaţii interpersonale care nu se bazează pe numere are obligaţia să transmită ANCOM o notificare cu privire la această intenţie, în conformitate cu prevederile prezentei decizii, cel mai târziu în ziua începerii activităţii.

Decizia nr. 70/2023, publicată în Monitorul Oficial nr. 131/2023, prevede regimul de autorizare generală pentru furnizarea reţelelor şi a serviciilor de comunicaţii electronice.

Notificarea este considerată completă numai în condiţiile în care îndeplineşte toate cerinţele legale privind transmiterea, forma şi conţinutul notificării.

În termen de 7 zile de la data transmiterii notificării ANCOM eliberează şi transmite solicitantului un certificat – tip care atestă că acesta a transmis notificarea şi că beneficiază de dreptul de a furniza tipurile de reţele sau de servicii de comunicaţii electronice indicate în notificare, precum şi de drepturile de acces pe proprietăţi şi de a negocia acorduri de acces sau de interconectare.

Atenție! Dobândirea dreptului de a furniza un anumit tip de reţea de comunicaţii electronice nu conferă dreptul de a furniza un alt tip de reţea de comunicaţii electronice şi nici dreptul de a furniza servicii de comunicaţii electronice.

Iar în scopul realizării unei evidenţe oficiale a furnizorilor, ANCOM întocmeşte şi actualizează Registrul public al furnizorilor de reţele publice de comunicaţii electronice sau de servicii de comunicaţii electronice destinate publicului, disponibil pe pagina de internet a ANCOM.