Mecanismul de Avertizare Timpurie în Educaţie are ca obiectiv prevenirea abandonului şcolar


Mecanismul de Avertizare Timpurie în Educaţie (MATE), aşa cum acesta a fost dezvoltat şi pilotat, urmează a fi implementat pentru nivelul de învăţământ gimnazial.

Ordinul nr. 6447/2022 prevede că acest mecanism presupune o implicare instituţională şi proceduri bazate pe un set de instrumente care permite ministerului, inspectoratelor şi şcolilor să identifice elevii în risc de abandon sau părăsire timpurie, cu nevoi specifice, şi să îi sprijine corespunzător şi la momentul oportun pe baza unor semnale timpurii înregistrate în sistemul de date.

 MATE Primar va oferi un cadru coerent şi unitar pentru detectarea, identificarea şi luarea în evidenţă timpurie a elevilor din ciclul primar aflaţi în situaţie de risc de părăsire timpurie a şcolii (PTŞ).

Acest cadru se bazează pe colectarea în timp real a datelor cu privire la semnele timpurii – performanţă academică scăzută, repetarea clasei, absenţe, comportament şcolar inadecvat – care permit personalului şcolii şi factorilor de decizie de la nivel judeţean şi central să coordoneze, să planifice şi să pună în aplicare măsuri adecvate şi imediate pentru a atenua riscurile şi problemele identificate la nivelul elevilor, al clasei şi al şcolii.