Măsuri pentru întărirea disciplinei în construcții


Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 41/2010 privind unele măsuri pentru întărirea disciplinei în construcţii a fost modificată de Ordonanța nr. 5/2023.

Actul normativ modifică articolelor 2-4 din OUG nr.41/2010 privind unele măsuri pentru întărirea disciplinei în construcții, în sensul stabilirii atribuțiilor de demolare a construcțiilor realizate ilegal (fără autorizație de construire sau fără respectarea prevederilor acesteia) în sarcina autorităţilor administrației publice locale competente, acestea fiind primele interesate în menținerea statutului localității și în exploatarea în condiții de eficiență a potențialului turistic al acesteia.

De asemenea, se instituie posibilitatea înmânării somației altei persoane decât proprietarul construcției, aflate la locul situării construcției şi care are legătură cu executarea lucrărilor de construcții, care este obligată să o transmită de îndată proprietarului construcției.

Ordonanța detailează, totodată, și procedura de înmânare a somației (telefax, poștă electronică sau prin alte mijloace ce asigură transmiterea textului actului şi confirmarea primirii acestuia), în acord cu procedura de înmânare a acelor procedurale instituită de dispozițiile Codului de procedură civilă.