Acordul dintre România şi Republica Chile în domeniul securităţii sociale, ratificat!


Legea nr. 41/2023 prevede ratificarea Acordului dintre România şi Republica Chile în domeniul securităţii sociale, semnat la Santiago, Chile, la 26 februarie 2021.

Persoanele care sunt sau au fost supuse legislaţiei unei părţi contractante şi care au domiciliul pe teritoriul celeilalte părţi contractante vor avea, în aplicarea legislaţiei acestei părţi contractante, aceleaşi drepturi şi obligaţii ca şi cetăţenii acestei părţi contractante.

Persoana care este angajată pe teritoriul unei părţi contractante şi care este detaşată de un angajator pe teritoriul celeilalte părţi contractante pentru a exercita o anumită activitate va fi supusă în continuare legislaţiei primei părţi contractante pe durata exercitării acestei activităţi, cu condiţia ca durata previzibilă a acestei activităţi să nu depăşească 24 de luni.

Dacă prezentul acord nu prevede altfel, pensiile pentru invaliditate, bătrâneţe sau urmaş care sunt plătite conform legislaţiei în vigoare în una dintre părţile contractante nu vor fi reduse, modificate, amendate, suspendate sau reţinute ca urmare a faptului că beneficiarul are domiciliul pe teritoriul celeilalte părţi contractante.