Angajatorii care au cel puțin 10 salariați trebuie să aibă în vedere inițierea negocierilor colective


Intrarea în vigoare, la data de 25 decembrie 2022,  a Legii nr. 367/2022  privind dialogul social, publicată în Monitorul Oficial nr.1238/2022, instituie o nouă obligație pentru angajatorii care au cel puțin 10 salariați, cea de inițiere a negocierilor colective.

Având în vedere că negocierea colectivă este obligatorie la nivelul unităţilor care au cel puţin 10 angajaţi/lucrători, precum şi la nivel de sector de negociere colectivă, înseamnă includerea în sfera obligației de a negocia colectiv și a angajatorilor care au între 10 și 21 de angajați.

Potrivit comunicatului ITM Salaj, termenul privind inițierea negocierii colective care este prevăzut în actul normativ se raportează la momentul expirării contractelor existente ori a clauzelor stipulate în actele adiționale la acestea, nefiind precizat un termen în cazul angajatorilor care nu aveau această obligație până acum, dar având în vedere că legea este deja în vigoare obligația trebuie îndeplinită cât mai curând.

Angajatorii vor informa angajații din unitate cu privire la obligația de a iniția negocierea colectivă și vor preciza cele două variante posibile pentru a începe negocierea, respectiv înființarea unei organizații sindicale sau dreptul de a se înscrie într-un sindicat înființat la nivelul sectorului de negociere ori posibilitatea de a-și alege reprezentanți.

Atenție! Vorbim doar de obligația privind inițierea negocierii colective, nu și încheierea unui contract colectiv de muncă, acesta fiind practic rezultatul negocierii și acordul părților.

În cazul în care negocierea se finalizează, contractul colectiv de muncă se poate încheia numai pe o perioadă determinată, cuprinsă  între 12  şi  24 de luni, cu posibilitatea prelungirii prin acordul părților, o singură dată, cu cel mult 12 luni.