Modificări privind asigurările auto din România!


Norma Autorităţii de Supraveghere Financiară nr. 20/2017 privind asigurările auto din România a fost modificată de Norma nr. 30/2022.

Asigurătorii RCA transmit prin sistem informatic către baza de date cu asigurările obligatorii de răspundere civilă auto încheiate pe teritoriul României informaţii complete şi corecte referitoare la contractele RCA încheiate pentru vehiculele înmatriculate sau înregistrate şi pentru cele care urmează a fi înmatriculate sau înregistrate în România inclusiv:
a) valabilitatea contractului RCA;
b) data denunţării, rezilierii, suspendării contractului RCA, după caz;
c) numele, prenumele, CNP, seria şi numărul CI/BI ale conducătorilor auto declaraţi;
d) informaţii privind decontarea directă, în situaţia în care contractul RCA a fost emis cu agrearea de către părţi a modalităţii de decontare directă şi dacă dauna este instrumentată prin această modalitate;
e) informaţii privind răscumpărarea, în conformitate cu prevederile art. 2 pct. 23 din Legea nr. 132/2017, cu modificările şi completările ulterioare;
f) clasa bonus – malus.

În scopul supravegherii activităţii de asigurare desfăşurate de către asigurătorii RCA, BAAR pune la dispoziţia A.S.F. mijloacele tehnice necesare accesării în timp real a tuturor informaţiilor transmise de către societăţi în baza de date.

,