Măsuri pentru buna funcționare a pieței de transport a energiei electrice din România!


OUG nr. 181/2022 prevede modificarea Legii energiei electrice şi a gazelor naturale nr. 123/2012 şi a altor acte normative.

Prin ordonanța de urgență, se asigură buna funcționare a pieței de transport a energiei electrice din România, astfel încât aceasta să se desfășoare fără dificultăți, având în vederea implementarea unor proiecte majore de infrastructură de transport a energiei electrice.

Ministerul Economiei devine autoritate contractantă pentru activitatea de transport a energiei electrice. Totodată, Ministerul Economiei va reprezenta statul român în calitate de expropriator în cazul proiectelor pentru cauze de utilitate publică necesare realizării unor obiective de interes naţional de dezvoltare, modernizare, reabilitare a sistemului naţional de transport al gazelor naturale.

Odată cu adoptarea Ordonanței de Urgență pentru modificarea Legii energiei electrice și a gazelor naturale nr. 123/2012, cu modificările și completările ulterioare și a altor acte normative, Ministerul Economiei continuă să alinieze legislația națională la legislația europeană pentru implementarea prevederilor Directivei 2009/72/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 13 iulie 2009 privind normele comune pentru piața internă a energiei electrice și de abrogarea Directivei 2003/54/CE.