Cadrul general pentru gestionarea fondurilor alocate României din Rezerva de ajustare la Brexit


În Monitorul Oficial nr. 1207/2022 a fost publicată OUG nr. 176/2022 privind gestionarea contribuţiei financiare acordate României din Rezerva de ajustare la Brexit.

Ordonanța de urgență stabilește cadrul general de gestionare a fondurilor alocate României din Rezerva de ajustare la Brexit, în vederea asigurării unui management financiar eficient al acestor fonduri.

Ajutorul care îi revine României prin intermediul Rezervei de ajustare la Brexit este de circa 43 milioane euro, fonduri care se pot folosi pentru sprijinirea sectorului economic, pentru ocupare, șomaj, training și pregătire profesională, pentru funcționarea punctelor vamale, realizare controale fitosanitare, etc. Secretariatul General al Guvernului va coordona gestionarea acestei contribuții financiare.

Prin adoptarea actului normativ, beneficiarii vor putea demara implementarea efectivă a proiectelor, generând cheltuieli care să fie rambursate şi ulterior declarate Comisiei Europene, prin cererea de acordare a unei contribuții financiare din Rezervă, conform art. 10 din Regulamentul (UE) 1755/2021.

Rezerva de ajustare la Brexit este un fond creat pentru a oferi sprijin în vederea contracarării consecințelor negative ale retragerii Regatului Unit din Uniune în statele membre, în special în cele care sunt cel mai grav afectate, și pentru a atenua impactul negativ asupra coeziunii economice, sociale și teritoriale.