Măsuri privind obiectivele de investiţii pentru realizarea de amenajări hidroenergetice


OUG nr. 175/2022 prevede stabilirea unor măsuri privind obiectivele de investiţii pentru realizarea de amenajări hidroenergetice în curs de execuţie, precum şi a altor proiecte de interes public major care utilizează energie regenerabilă, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative.

Capacităţile energetice pe bază de huilă şi lignit rămase disponibile la data de 31 decembrie 2021 se scot din exploatare/serviciu treptat potrivit prevederilor prezentei ordonanţe de urgenţă, după cum urmează:
a) până la sfârşitul anul 2022, 660 MW de capacităţi de producere a energiei electrice pe bază de lignit;
b) până la sfârşitul anului 2025, alte 1.425 MW de capacităţi de producere a energiei electrice pe bază de lignit;
c) până cel târziu la sfârşitul anului 2032, capacităţi suplimentare de producţie de energie electrică pe bază de lignit şi huilă de 1.140 MW.

Capacităţile energetice de producere a energiei electrice pe bază de lignit, scoase din conservare, sunt păstrate în afara pieţei de energie şi pot fi dispecerizate numai dacă este probabil ca operatorul de transport şi sistem să îşi epuizeze resursele de echilibrare pentru a restabili un echilibru între cerere şi ofertă. Această cerinţă nu aduce atingere activării resurselor conservate înainte de dispecerizarea efectivă, pentru a respecta constrângerile legate de activare şi cerinţele de funcţionare ale resurselor conservate.