Măsuri pentru gestionarea programelor operaţionale pentru perioada de programare 2021 – 2027


OUG nr. 170/2022 prevede aprobarea unor măsuri pentru consolidarea capacităţii administrative a Ministerului Investiţiilor şi Proiectelor Europene de gestionare a programelor operaţionale pentru perioada de programare 2021 – 2027.

Actul normativ prevede preluarea la Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene activitatea, structura și personalul Direcției Generale Programe Europene Capacitate Administrativă și ale Direcției Generale Program Operațional Regional, de la Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației. Totodată, se înființează, în cadrul MIPE, Direcția Asistență Gestionare Programe Operaționale Regionale cu atribuții în coordonarea la nivel național a programelor operaționale regionale pentru a asigura buna funcționare și implementarea acestora.

Măsura este necesară în vederea valorificării experienței existente la nivelul celor două structuri în ceea ce privește gestionarea fondurilor europene.
Preluarea în cadrul MIPE a acestor structuri de management a fost realizată în scopul unei abordări unitare și a simplificării, în termeni de proceduri și practici, prin coordonarea orizontală, de către MIPE, a structurilor de management.

Măsura a vizat totodată asigurarea unui caracter integrat al punerii în aplicare a politicii de coeziune la nivel național.