Mecanismul de colectare a datelor pentru implementarea Convenţiei ONU, aprobat!


Hotărârea nr. 1444/2022 prevede aprobarea Mecanismului de colectare şi monitorizare a datelor pentru implementarea Convenţiei ONU privind drepturile persoanelor cu dizabilităţi şi pentru modificarea unor acte normative.

Rolul Mecanismului este de a pune la dispoziţia Autorităţii informaţii corespunzătoare, inclusiv date statistice şi de cercetare, pentru ca aceasta să aibă posibilitatea de a formula şi implementa politici care să conducă la implementarea Convenţiei ONU, în cadrul strategic oferit de Strategia naţională privind drepturile persoanelor cu dizabilităţi “O Românie echitabilă 2022 – 2027”.

Prin activitatea sa, Mecanismul contribuie la realizarea raportului pe care România are obligaţia de a-l înainta periodic către Comitetul ONU pentru drepturile persoanelor cu dizabilităţi privind măsurile adoptate pentru îndeplinirea prevederilor Convenţiei ONU. Raportul astfel elaborat va fi transmis de către Autoritate, în calitatea sa de autoritate centrală de coordonare privind implementarea Convenţiei ONU, la Ministerul Afacerilor Externe, spre avizare.