Criterii pentru încheierea unor acorduri privind acordarea excepţiilor de la testul de cunoştinţe teoretice inclus în examenul de competenţă profesională


Ordinul nr. 469//2022 prevede stabilirea criteriilor în vederea încheierii unor acorduri sau protocoale privind acordarea excepţiilor de la testul de cunoştinţe teoretice inclus în examenul de competenţă profesională, precum şi modalitatea de aplicare a acestora.

În vederea încheierii de acorduri sau protocoale cu instituţiile de învăţământ superior naţionale se vor avea în vedere următoarele criterii:
a) profilul instituţiei de învăţământ solicitante să fie în domeniul financiar – contabil sau audit;
b) curricula universitară să acopere, în procent de cel puţin 70%, disciplinele prevăzute la art. 9 din Legea nr. 162/2017, cu modificările ulterioare;
c) forma de învăţământ a programului să fie învăţământ de zi, învăţământ la distanţă sau cu frecvenţă redusă;
d) programul de licenţă sau master organizat de instituţia de învăţământ să fie acreditat de Ministerul Educaţiei.

Instituţia de învăţământ superior care solicită echivalarea unui program de studii universitare la nivel de licenţă sau master cu testul de cunoştinţe teoretice inclus în examenul de competenţă profesională trebuie să depună la Autoritatea pentru Supravegherea Publică a Activităţii de Audit Statutar (ASPAAS) solicitarea de echivalare, însoţită de curricula universitară în vigoare la momentul solicitării.