Schemă de ajutor pentru sprijinirea operatorilor din industria de fabricare a produselor de morărit


OUG nr. 154/2022 prevede instituirea unei scheme de ajutor de stat pentru sprijinirea operatorilor din industria de fabricare a produselor de morărit, a uleiurilor şi grăsimilor, a produselor lactate şi a preparatelor pentru hrana animalelor de fermă.

Actul normativ prevede instituirea unei scheme având ca obiectiv acordarea unui grant financiar operatorilor din industria de fabricare a produselor de morărit, a uleiurilor si grăsimilor, a produselor lactate, a preparatelor pentru hrana animalelor de fermă, prin compensarea parțială a creşterii costurilor suportate legate de constituirea stocurilor de materie primă şi a costurilor legate de transport, depozitare şi procesare, ca urmare a agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei.

Grantul financiar maxim care se acordă per beneficiar este de 500.000 euro, condiţionat de constituirea unor stocuri materie primă pentru procesare, astfel: 14.280 tone de grâu, sau 14.280 tone porumb, sau 9.615 tone de floarea-soarelui, sau 10.000 tone lapte crud materie primă, sau pentru obţinerea de furaje combinate 15.600 tone constituite din grâu şi/sau orz şi/sau porumb şi/sau soia şi /sau rapiţă.

Dacă stocurile constituite sunt mai mici decât cele prevăzute, nivelul grantului financiar se diminuează procentual, în mod corespunzător. Dacă stocurile constituite de beneficiar sunt mai mari decât cele prevăzute, se acordă nivelul maxim al grantului financiar.

Schema se aplică pe întreg teritoriul României, până la data de 30 iunie 2023, şi se cumulează cu orice alte scheme de sprijin finanţate de la bugetul de stat şi având aceleaşi costuri eligibile identificabile.