O dispoziție din Legea camerelor de comerț din România a fost declarată neconstituțională!


O dispoziție din Legea camerelor de comerţ din România nr. 335/2007 a fost declarată neconstituțională de Curtea Constituțională a României.

În motivarea excepţiei de neconstituţionalitate se consideră că art. 36 alin. (3) din Legea nr. 335/2007 nu întruneşte cerinţele de previzibilitate specifice legii, în sensul că destinatarii normei nu pot determina în mod predictibil dacă mandatul preşedintelui şi vicepreşedinţilor este considerat efectuat când se împlineşte termenul de 5 ani prevăzut de lege sau prin realizarea unui rest de mandat pe care persoana desemnată îl aduce la îndeplinire pentru o durată mai mică decât cei 5 ani prevăzuţi de lege, în situaţii speciale. Se apreciază că finalitatea urmărită de legiuitor este aceea ca un mandat complet să aibă durata de 5 ani, în timp ce exercitarea unui mandat cu o durată mai mică de 5 ani, subsumată unui rest de mandat, nu poate fi considerată ca epuizând conţinutul noţiunii de “mandat”.

Curtea Constituțională constată că dispoziţiile criticate cuprind o soluţie legislativă incompletă, ceea ce lipseşte norma analizată de previzibilitate şi poate afecta securitatea raporturilor juridice civile. Exigenţele de calitate a legii nu permit destinatarului legii să ajungă la o interpretare subiectivă sau discreţionară a normei juridice. Acesta trebuie să se bazeze pe o normă juridică de calitate, care să îi orienteze şi să îi ghideze conduita socială.

Constatându-se lipsa unei asemenea norme, coroborată cu relevanţa constituţională a omisiunii legislative identificate, dispoziţiile criticate pot fi constituţionale numai în măsura în care reînnoirea mandatului de preşedinte şi vicepreşedinte al Camerei Naţionale are în vedere: (a) o alegere anterioară pe un mandat complet de 5 ani; (b) noua alegere se realizează pe un mandat complet de 5 ani.

Prin Decizia nr. 508/2022, publicată în Monitorul Oficial nr. 1106/2022, Curtea admite excepţia de neconstituţionalitate constată că dispoziţiile art. 36 alin. (3) din Legea camerelor de comerţ din România nr. 335/2007 sunt constituţionale în măsura în care reînnoirea mandatului de preşedinte şi vicepreşedinte al Camerei Naţionale pe o durată de 5 ani se raportează numai la un mandat anterior complet de 5 ani.