ÎCCJ. Prelevarea de probe biologice de la persoanele condamnate definitiv


Potrivit știrilor juridice, Înalta Curte de Casație și Justiție a fost sesizată cu un recurs în interesul legii referitor la prelevarea de probe biologice de la persoanele condamnate.

Obiectul sesizării

Prelevarea probelor biologice de la persoane condamnate definitiv, precum şi pentru persoanele pentru care instanţa a pronunţat amânarea aplicării pedepsei sau renunţarea la aplicarea pedepsei, pentru săvârşirea infracţiunilor cuprinse în anexa la aceeaşi lege, are un caracter obligatoriu?

Practica judiciară

Într-o primă orientare a practicii instanţele au considerat că, în cazul săvârşirii uneia dintre infracţiunile prevăzute în anexa la Legea nr. 76/2008 privind organizarea şi funcţionarea Sistemului Naţional de Date Genetice Judiciare, modificată, prelevarea probelor biologice de la inculpaţi este obligatorie în cazul pronunţării unei soluţii de condamnare, de amânare a aplicării pedepsei sau de renunţare la aplicarea pedepsei, o parte dintre instanţe aplicând direct prevederile legii, fără a-şi motiva hotărârea sub acest aspect.

Într-o a doua orientare a practicii, minoritară, s-a apreciat că prelevarea probelor biologice de la inculpaţi nu se dispune în mod obligatoriu în cazul pronunţării unei soluţii de condamnare, de amânare a aplicării pedepsei sau de renunţare la aplicarea pedepsei pentru săvârşirea infracţiunilor cuprinse în anexa la Legea nr. 76/2008, modificată, menţionându-se în mod expres că prelevarea probelor biologice are caracter facultativ.

Decizia ÎCCJ

Prin Decizia nr. 20/2022, ÎCCJ stabileşte că prelevarea de probe biologice de la persoane condamnate definitiv sau faţă de care s-a dispus amânarea aplicării pedepsei sau renunţarea la aplicarea pedepsei, pentru săvârşirea infracţiunilor cuprinse în anexa Legii nr. 76/2008, are caracter facultativ, iar nu caracter obligatoriu, instanţele având competenţa de a aprecia dacă trebuie sau nu introduse amprente genetice în Sistemul Naţional de Date Genetice Judiciare.