Se aplică amenzi proprietarului sau administratorului unui monument de for public care nu îl întreţine


Legea monumentelor de for public nr. 120/2006 a fost recent modificată de Legea nr. 299/2022 publicată în Monitorul Oficial nr. 1088/2022.

Menționăm că monumentele de for public având caracter decorativ, comemorativ şi de semnal, amplasate în spaţii publice, într-o zonă de protecţie instituită conform legii, pe terenuri aflate în domeniul public sau privat al statului ori al unităţilor administrativ – teritoriale, sunt: bunuri imobile; lucrări de artă plastică;cartă monumentală; construcţii sau amenajări neutilitare.

Monumentul de for public are o zona de protecţie care este delimitată pe baza reperelor topografice, geografice sau urbanistice, în funcţie de trama stradală, relief şi caracteristicile monumentului, după caz. Zona de protecţie a monumentului de for public asigură conservarea integrată şi punerea în valoare a monumentului de for public.

Atenție! Fapta proprietarului sau administratorului unui monument de for public de a nu îl întreţine în mod corespunzător sau de a nu remedia degradările survenite, într-un termen de maximum şase luni de la data sesizării oficiale a degradării, constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 5.000 lei la 15.000 lei.