Școlarizarea minorilor care au dobândit o formă de protecţie internaţională sau un drept de şedere în România


A fost aprobată Metodologia privind şcolarizarea şi organizarea şi desfăşurarea cursului de iniţiere în limba română şi a Procedurii privind elaborarea, aprobarea şi distribuirea programelor şi manualelor cursului de iniţiere în limba română pentru minorii care au dobândit o formă de protecţie internaţională sau un drept de şedere în România, precum şi pentru minorii cetăţeni ai statelor membre ale Uniunii Europene şi ale Spaţiului Economic European şi ai Confederaţiei Elveţiene.

Conform Ordinului nr. 6127/2022 metodologia se aplică minorilor şi tinerilor care au depăşit vârsta de 18 ani, dar nu au încheiat studiile preuniversitare, care au dobândit sau au solicitat o formă de protecţie internaţională sau un drept de şedere în România, precum şi minorilor şi tinerilor din aceeaşi categorie, cetăţeni ai statelor membre ale Uniunii Europene şi ale Spaţiului Economic European şi ai Confederaţiei Elveţiene.

Unul dintre părinţi sau reprezentanţii legali ai minorilor care nu au încheiat studiile preuniversitare, au dreptul să solicite, prin depunerea unei cereri la inspectoratul şcolar judeţean, respectiv la Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti înscrierea acestora în învăţământul preuniversitar.

Tinerii care au depăşit vârsta de 18 ani şi nu au încheiat studiile preuniversitare solicită înscrierea în învăţământul preuniversitar în nume propriu, prin depunerea unei cereri, la inspectoratul şcolar judeţean/ISMB.

În vederea şcolarizării şi facilitării integrării, categoriile de minori şi tineri, menţionate în prezenta metodologie, care nu cunosc limba română au dreptul să beneficieze de un curs de iniţiere în limba română.