ANAF a derulat proiectul “Dezvoltarea de instrumente pentru creșterea conformării în domeniul impozitului pe veniturile persoanelor fizice în România”


Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) a derulat, în perioada
august 2020 – noiembrie 2022, proiectul “Dezvoltarea de instrumente pentru creșterea conformării în domeniul impozitului pe veniturile persoanelor fizice în România”. Proiectul a fost finanțat de către Comisia Europeană prin TSI – Instrumentul de asistență tehnică adresat statelor membre și a beneficiat de serviciile de consultanță ale EY ROMÂNIA.

Obiectivul general al proiectului a fost acela de a contribui la reforma
instituțională, administrativă și structurală care susține dezvoltarea în România, prin acordarea de asistență către ANAF în vederea dezvoltării unor instrumente de creștere a conformării fiscale în domeniul impozitului pe venit al persoanelor fizice.

Un rezultat important al acestui proiect l-a reprezentat elaborarea Strategiei
de creștere a conformării voluntare în domeniul impozitului pe veniturile
persoanelor fizice în România pentru perioada 2023-2025, aprobată de conducerea ANAF. Strategia se bazează, pe de-o parte, pe informațiile și rapoartele consultantului și, pe de altă parte, pe valorificarea experienței ANAF în administrarea impozitului pe venit.