Modificări privind procedura de acordare a autorizaţiilor pentru cercetarea arheologică


Ordinul nr. 3444/2022 prevede modificarea şi completarea anexei la Ordinul ministrului culturii şi patrimoniului naţional nr. 2.562/2010 privind aprobarea Procedurii de acordare a autorizaţiilor pentru cercetarea arheologică.

Până la data de 2 noiembrie 2023 pentru realizarea cercetării arheologice a patrimoniului cultural subacvatic prin activităţi de scufundare, instituţiile organizatoare care nu sunt autorizate să execute activităţi cu scafandri conform reglementărilor în vigoare pot colabora cu o unitate autorizată de către Centrul de Scafandri pentru prospectare, cercetare ştiinţifică şi arheologie subacvatică sau pentru alte activităţi subacvatice în sprijinul arheologiei subacvatice, cum ar fi, dar fără a se limita la, cercetarea mediului subacvatic sau culegerea şi înregistrarea de informaţii legate de diverse obiective subacvatice (construcţii, instalaţii, ecosisteme, fundul apei).

Pentru realizarea cercetării arheologice a patrimoniului cultural subacvatic, în cazul în care arheologii atestaţi şi înregistraţi în Registrul arheologilor nu au obţinut accesul la exercitarea profesiei de scafandru, aceştia nu se pot scufunda pentru a desfăşura activităţi în mediul subacvatic, dar au acces la informaţii, urmăresc activitatea scafandrilor şi colaborează cu şeful de scufundare.