Proiecte de lege aprobate în ultima şedinţă a Executivului!


Guvernul a aprobat în ultima şedinţă două proiecte de lege:

PROIECTE DE LEGE
1.    PROIECT DE LEGE privind aprobarea încetării valabilităţii, prin denunţare, a Convenţiei referitoare la înfiinţarea Centrului internaţional de informare ştiinţifică şi tehnică, semnată la 27 februarie 1969 la Moscova
Centrul internațional de informare științifică și tehnică este o organizație interguvernamentală, cu sediul la Moscova, înființată în 1969, România fiind țară membră fondatoare. CIIST a avut un rol determinant în diseminarea informațiilor privind rezultatele obținute în activitatea de cercetare, în perioada când aceste informații nu aveau circulația largă de astăzi. În prezent, România nu mai este reprezentată la CIIST, din anul 2015 nemaiexistând participări românești la acțiunile CIIST, iar dezvoltările în domeniul comunicațiilor electronice permit reprezentanților comunității științifice o comunicare directă.
Astfel, scopul pentru care a fost înființat CIIST, respectiv „sprijinirea informațională, analitică, consultativă și organizațională a colaborării internaționale în domeniul științei, tehnologiei și afacerilor”, și-a pierdut relevanța, iar scopul actului normativ este retragerea României din această organizație.

2.    PROIECT DE LEGE pentru punerea în aplicare a Regulamentului (UE) 2019/1238 al Parlamentului European şi al Consiliului din 20 iunie 2019 privind un produs paneuropean de pensii personale (PEPP), a unor prevederi din Regulamentul (UE) 2020/852 al Parlamentului European şi al Consiliului din 18 iunie 2020 privind instituirea unui cadru care să faciliteze investiţiile durabile şi de modificare a Regulamentului (UE) 2019/2088, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative din domeniul pensiilor private
Românii care au contracte de muncă în mai multe state UE vor putea opta pentru un produs personal de pensie, în aceleași condiții și cu aceleași costuri de reglementare ca în toate statele membre.
Guvernul a aprobat proiectul de lege care instituie în România un produs paneuropean de pensii personale. Actul normativ transpune în legislația națională Regulamentul (UE) 2019/1238 al Parlamentului European și al Consiliului din 20 iunie 2019 privind un produs paneuropean de pensii personale.
Regulamentul european prevede norme uniforme pentru înregistrarea, crearea, distribuția și supravegherea produselor de pensii personale (PEPP) care sunt distribuite în Uniunea Europeană, dedicate, în principal, cetățenilor care au contracte de muncă în mai multe state UE și care doresc un produs personal de pensie ușor de înțeles, cu aceleași condiții de funcționare în toate statele membre și cu costuri reglementate.
Legea aprobată astăzi de Executiv prevede ca plata pensiei aferente unui cont sau subcont național din România să înceapă la cererea participantului, fie de la data împlinirii vârstei standard de pensionare, fie de la data pensionării de invaliditate, iar contribuțiile la PEPP sunt deductibile fiscal.
Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) îndeplinește, potrivit legii, atribuții de înregistrare, reglementare, supraveghere, investigație și control asupra furnizorilor de PEPP pentru care România este stat membru de origine, distribuitorilor de PEPP pe teritoriul României și asupra depozitarilor activelor pentru PEPP, precum și asupra produselor paneuropene de pensii personale.