Tinerii care au beneficiat de o măsură de protecţie specială au dreptul la o indemniaztie lunară de 2500 lei dacă continuă studiile!


Ordinul ministrului muncii, familiei, protecţiei sociale şi persoanelor vârstnice nr. 1.733/2015 privind aprobarea Procedurii de stabilire şi plată a alocaţiei lunare de plasament a fost modificat de Ordinul nr. 1954/2022.

Tinerii care au beneficiat de o măsură de protecţie specială, în condiţiile legii, şi au împlinit vârsta de 18 ani pot opta pentru continuarea măsurii de protecţie specială sau pentru primirea unei indemnizaţii lunare în valoare de 4,8 ISR, valoarea ISR este de 525,5 de aici rezultă o indemnizaţie lunară de 2.500 lei.

Beneficiază de această indemnizaţie până la împlinirea vârstei de 26 de ani tinerii care fac dovada că urmează o formă de învăţământ la zi sau au un loc de muncă.

Opţiunea tânărului privind încetarea măsurii de protecţie specială este precedată în mod obligatoriu de consilierea şi informarea tânărului de către reprezentanţii direcţiei generale cu privire la consecinţele acesteia şi cu privire la drepturile şi responsabilităţile ce îi revin după încetare.

Indemnizaţia pentru tineri se acordă pe bază de cerere şi declaraţie pe propria răspundere a tânărului că a fost consiliat şi informat cu privire la drepturile şi responsabilităţile ce îi revin după încetarea măsurii, precum şi pe baza actelor doveditoare privind îndeplinirea condiţiilor de acordare. Cererea se poate depune în format electronic sau în format letric la agenţia teritorială.

Dreptul la indemnizaţia pentru tineri se acordă, în baza deciziei directorului executiv al agenţiei teritoriale, după cum urmează:
a) începând cu luna următoare celei în care tânărului care face dovada că urmează o formă de învăţământ la zi i-a încetat măsura de protecţie specială, la solicitarea acestuia;
b) începând cu luna următoare celei în care tânărului care face dovada că are un loc de muncă i-a încetat măsura de protecţie specială, la solicitarea acestuia.

Pentru menţinerea acordării indemnizaţiei pentru tineri, aceştia au obligaţia de a transmite agenţiei teritoriale, din 3 în 3 luni de la data stabilirii dreptului, adeverinţa eliberată de angajator care să ateste că tânărul are statut de salariat, respectiv din 6 în 6 luni, adeverinţa eliberată de unitatea de învăţământ care să ateste că tânărul este înscris la acea unitate şi urmează cursurile.