Vaccinarea împotriva gripei sezoniere se poate realiza şi în farmacii!


Ordinul nr. 3262/2022 prevede aprobarea organizării şi funcţionării unui program – pilot de vaccinare a populaţiei împotriva gripei sezoniere la nivelul farmaciilor comunitare.

Vaccinarea se va face exclusiv de către farmaciştii care au absolvit un program postuniversitar de pregătire în vaccinarea împotriva gripei sezoniere care să includă şi informaţii privind păstrarea şi monitorizarea vaccinului în lanţul de frig.

Efectuarea vaccinării se realizează în farmacie la solicitarea persoanei adulte, iar în cazul minorilor, vaccinarea se realizează la solicitarea reprezentanţilor legali dacă persoana care se prezintă la vaccinare deţine o recomandare medicală de a fi vaccinat împotriva gripei sezoniere, a mai efectuat cel puţin o vaccinare împotriva gripei în anii anteriori şi numai după efectuarea unei anamneze minimale pentru identificarea unor eventuale contraindicaţii sau precauţii la vaccinare şi după obţinerea consimţământului informat al persoanei/ reprezentantului legal al persoanei care se prezintă la vaccinare.

Intervalul orar în care se desfăşoară vaccinarea împotriva gripei sezoniere va fi afişat la loc vizibil în farmacia comunitară.