Normele tehnice de realizare a programelor naţionale de sănătate curative au fost completate!


Normele tehnice de realizare a programelor naţionale de sănătate curative pentru anii 2022 şi 2023 au fost aprobate de Ordinul nr. 867/2022.

Perioadele pentru care pot fi prescrise medicamentele, respectiv materialele sanitare sunt de până la 30, respectiv 31 de zile, după caz, cu excepţia medicamentelor specifice tratamentului bolnavilor cu diabet zaharat, cu afecţiuni oncologice, cu scleroză multiplă, osteoporoză, hemofilie, talasemie, hipertensiune arterială pulmonară, epidermoliză buloasă, scleroză tuberoasă, hiperfenilalaninemie la bolnavii diagnosticaţi cu fenilcetonurie sau deficit de tetrahidrobiopterină, scleroză sistemică şi ulcere digitale evolutive, mucoviscidoză, fibroză pulmonară idiopatică şi pentru starea posttransplant, respectiv a seturilor de iniţiere şi a materialelor consumabile pentru sistemele de pompă de insulină cu senzori de monitorizare continuă a glicemiei, pompele de insulină şi sistemelor de monitorizare continuă a glicemiei, a materialelor sanitare specifice tratamentului bolnavilor cu epidermoliză buloasă şi a testelor de automonitorizare acordate bolnavilor cu diabet zaharat cuprinşi în programele naţionale de sănătate curative, pentru care perioada poate fi de până la 90/91/92 de zile, după caz, inclusiv la externarea bolnavului – în urma unui episod de spitalizare continuă/spitalizare de zi.

Pentru bolnavii cu afecţiuni oncologice şi bolnavii cu scleroză multiplă, la stabilirea perioadei de prescriere se vor avea în vedere starea bolnavului la momentul prescrierii şi prognosticul bolii. Pentru bolnavii cu fibroză pulmonară idiopatică, la stabilirea perioadei de prescriere, medicul curant va ţine cont de starea clinică a bolnavului.

Perioada pentru care pot fi prescrise medicamentele ce fac obiectul contractelor cost – volum este de până la 30 – 31 de zile.