Unităţile administrativ – teritoriale vor fi finanţate pentru dezvoltarea infrastructurii de reîncărcare a vehiculelor electrice


Ghidul de finanţare a Programului privind dezvoltarea infrastructurii de reîncărcare pentru vehicule electrice şi/sau hibrid plug – in în localităţi, prin instalarea de staţii de reîncărcare cu putere normal a fost aprobat de Ordinul nr. 2595/2022.

Finanţarea se acordă în procent de 100% din valoarea cheltuielilor eligibile, în limita sumelor ce pot fi acordate pentru fiecare categorie de solicitanţi.

Suma maximă finanţată pentru instalarea unei staţii de reîncărcare reprezintă 100% din totalul cheltuielilor eligibile şi este de:
a) 20.000 lei pentru o staţie de reîncărcare cu o putere de minimum 3,7 kW şi maximum 7,3 kW;
b) 60.000 lei pentru o staţie de reîncărcare cu o putere de minimum 7,4 kW şi maximum 22 kW.

Potrivit ştirilor juridice, prin Program se finanţează staţiile de reîncărcare ce îndeplinesc următoarele caracteristici:
a) sunt formate din minimum două puncte de reîncărcare, alimentate de acelaşi punct de livrare din reţeaua publică de distribuţie;
b) permit încărcarea simultană a vehiculelor electrice, în curent alternativ, la o putere de minimum 3,7 kW şi maximum 22 kW la nivelul fiecărui punct de reîncărcare.

Finanţarea aprobată unui solicitant, în cadrul sesiunii de finanţare, nu poate depăşi valoarea aferentă categoriei din care face parte acesta, de exemplu pentru o instituţie publică, inclusiv unitatea de învăţământ de stat – maximum 400.000 lei, pentru UAT – oraş – maximum 2.000.000 lei, pentru UAT – comună – maximum 1.000.000 lei.

Sub rezerva îndeplinirii cumulative a criteriilor de eligibilitate sunt eligibile pentru a participa în cadrul Programului instituţiile publice, unităţile administrativ – teritoriale şi subdiviziunile administrativ – teritoriale ale municipiului Bucureşti, localităţile care nu sunt unităţi administrativ – teritoriale, dar sunt atestate ca staţiuni turistice, precum şi asociaţiile de dezvoltare intercomunitară.