Norme tehnice privind amenajarea pădurilor


Normele tehnice privind amenajarea pădurilor şi a Ghidului de bune practici privind amenajarea pădurilor au fost aprobate de Ordinul nr. 2536/2022.

Prin gestionarea durabilă a pădurilor se înţelege administrarea şi utilizarea ecosistemelor forestiere, astfel încât să li se menţină şi amelioreze biodiversitatea, productivitatea, capacitatea de regenerare, vitalitatea, sănătatea şi să li se asigure pentru prezent şi viitor capacitatea de a exercita funcţiile multiple ecologice, economice şi sociale, la nivel local, regional şi mondial, fără a genera prejudicii altor ecosisteme.

Regimul sau modul general în care se asigură regenerarea unei păduri – din sămânţă sau pe cale vegetativă – defineşte structura pădurii din acest punct de vedere.

La regenerarea pădurilor se va da prioritate regimului codru cu regenerare din sămânţă, urmărindu-se realizarea obiectivelor stabilite şi exercitarea cu continuitate a funcţiilor atribuite.

Potrivit legislaţiei, regimul crângului, cu regenerare din lăstari şi drajoni, este admis, indiferent de natura proprietăţii, numai în arboretele de salcâm, anin, plopi indigeni şi sălcii. Regimul specific plantaţiilor de plop euramerican este regimul codrului convenţional, asimilat codrului.

Pentru pădurile cu rol prioritar cinegetic se urmăreşte reglementarea procesului de producţie lemnoasă, în raport cu obiectivele urmărite. Se are în vedere realizarea unei structuri a pădurii cât mai favorabile dezvoltării vânatului, precum şi a condiţiilor necesare desfăşurării corespunzătoare a activităţii de vânătoare.