Strategia naţională pentru păduri 2030!


În Monitorul Oficial nr. 980/2022 a fost publicată Hotărârea nr. 1227/2022 privind aprobarea Strategiei naţionale pentru păduri 2030.

Strategia Naţională pentru Păduri este un document strategic care are ca obiective generale: asigurarea integrării echilibrate a funcţiilor sociale, ecologice şi economice în gestionarea pădurilor şi furnizarea cu continuitate a SE, obţinerea unui acord social privind armonizarea drepturilor, intereselor şi obligaţiilor factorilor interesaţi şi a celor afectaţi de gestionarea pădurilor, permiterea adaptării instrumentelor de reglementare şi control, a celor de suport financiar şi a celor afectaţi de gestionarea pădurilor.

Această strategie pune accentul pe responsabilizarea proprietarului şi pe acest sistem de compensare a celor care pierd din punct de vedere economic în cazul în care îşi sacrifică pădurea, pentru a veni în sprijinul societăţii şi pentru a juca un rol mai important în ceea ce priveşte biodiversitatea şi protecţia.

În același timp, Strategia Naţională pentru Păduri 2030 propune o nouă abordare în ceea ce priveşte controlul şi restricţiile, astfel încât, responsabilizarea proprietarilor şi controlul să ducă la o implementare mai bună a acesteia.