Intervenţie de urgenţă pentru abordarea problemei preţurilor ridicate la energie


Regulamentul nr. 1854/2022 are în vedere o intervenţie de urgenţă pentru abordarea problemei preţurilor ridicate la energie.

Aceste măsuri au scopul de a reduce consumul de energie electrică, de a introduce un plafon pe veniturile de pe piaţă pe care anumiţi producători le obţin din producţia de energie electrică şi de a le redistribui clienţilor finali de energie electrică într-un mod specific, de a permite statelor membre să aplice măsuri de intervenţie publică în stabilirea preţurilor de furnizare a energiei electrice pentru clienţii casnici şi IMM-uri şi de a stabili norme privind o contribuţie de solidaritate obligatorie temporară din partea societăţilor din Uniune şi a sediilor permanente care desfăşoară activităţi în sectoarele ţiţeiului, gazelor naturale, cărbunelui şi rafinăriilor, pentru a contribui la accesibilitatea preţului la energie pentru gospodării şi întreprinderi.

Statele membre depun eforturi pentru a pune în aplicare măsuri de reducere a consumului lunar brut total de energie electrică cu 10 % faţă de media consumului brut de energie electrică din lunile corespunzătoare din perioada de referinţă.

Fiecare stat membru identifică orele de vârf care corespund în total unui procentaj minim de 10 % din numărul total de ore din perioada cuprinsă între 1 decembrie 2022 şi 31 martie 2023.