Care sunt criteriile generale pentru stabilirea nivelului de trai rezonabil?


Criteriile generale pentru stabilirea nivelului de trai rezonabil au fost aprobate de Decizia nr. 10/2022, publicată în Monitorul Oficial nr. 973/2022.

Valoarea coşului minim lunar de consum reprezintă pragul minim sub care nu pot fi stabilite cheltuielile pentru asigurarea unui nivel de trai rezonabil.

Valoarea coşului minim lunar de consum diferenţiată pentru debitorul care trăieşte în mediul urban şi membrii familiei sale în procedura de insolvenţă pe bază de plan de rambursare a datoriilor sau procedura simplificată de insolvenţă este:
a) 999 lei pentru fiecare adult;
b) 735 lei pentru fiecare copil cu vârsta de peste 14 ani;
c) 525 lei pentru fiecare copil cu vârsta de până la 14 ani.

Valoarea coşului minim lunar de consum diferenţiată pentru debitorul care trăieşte în mediul rural şi membrii familiei sale în procedura de insolvenţă pe bază de plan de rambursare a datoriilor sau procedura simplificată de insolvenţă este:
a) 807 lei pentru fiecare adult;
b) 593 lei pentru fiecare copil cu vârsta de peste 14 ani;
c) 425 lei pentru fiecare copil cu vârsta de până la 14 ani.

Iar valoarea coşului minim lunar de consum pentru debitorul aflat în procedura judiciară de insolvenţă prin lichidare de active este egală, indiferent dacă trăieşte în mediul urban sau rural, cu valoarea salariului minim brut pe economie.

Această valoare reprezintă suma de bani din veniturile debitorului care nu poate fi oprită pentru plata datoriilor deoarece îi este necesară pentru acoperirea cheltuielilor indispensabile asigurării traiului zilnic pentru sine şi familia sa.