Producătorii pot utiliza soiuri ecologice adecvate pentru producţia ecologică


Directiva nr. 1647/2022 prevede modificarea Directivei 2003/90/CE în ceea ce priveşte o derogare pentru soiurile ecologice de specii de plante agricole adecvate pentru producţia ecologică.

Este necesar să se asigure faptul că producătorii pot utiliza soiuri ecologice adecvate pentru producţia ecologică ce rezultă din activităţi de ameliorare ecologică. Unele dintre acestea îndeplinesc criteriile DUS pentru toate celelalte soiuri din aceeaşi specie, dar alte soiuri destinate producţiei ecologice se caracterizează printr-un nivel ridicat de diversitate genetică şi fenotipică între unităţile reproductive individuale.

Reamintim că statele membre trebuie să raporteze Comisiei şi celorlalte state membre, până la data de 31 decembrie a fiecărui an şi ultima dată până la 31 decembrie 2030, cu privire la numărul de cereri şi la rezultatele examinărilor DUS şi VAU, pentru a se asigura o reexaminare periodică a acestor cerinţe şi pentru a se evalua în continuare necesitatea de a le modifica, de a le elimina sau de a le aplica şi altor specii.