Declarația Înaltului Reprezentant privind războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei


Uniunea Europeană condamnă în termenii cei mai fermi cu putință cea mai recentă escaladare de către Rusia a agresiunii sale ilegale, neprovocate și nejustificate împotriva Ucrainei.

În pofida numeroaselor apeluri din partea comunității internaționale la adresa Rusiei de a-și opri imediat agresiunea militară împotriva Ucrainei, conducerea rusă a hotărât, din păcate, altfel. La 21 septembrie, Rusia a ales o cale a confruntării anunțând o mobilizare parțială în Rusia, sprijinind organizarea de „referendumuri” ilegale în teritoriile ucrainene ocupate în prezent de Rusia și amenințând din nou cu utilizarea armelor de distrugere în masă.

UE condamnă din nou cu fermitate maximă planurile de organizare de „referendumuri” ilegale care vizează anexarea de către Rusia a unor părți din regiunile Donețk, Herson, Luhansk și Zaporijia – zone din Ucraina ocupate în prezent de Rusia. Aceste „referendumuri” ilegale reprezintă încă o încălcare flagrantă a independenței, suveranității și integrității teritoriale a Ucrainei și o încălcare gravă a Cartei ONU.

,