Norme tehnice privind determinarea zonelor de protecţie pentru centralele termice


Ordinul nr. 114/2022 prevede aprobarea Normei tehnice privind modul de determinare a zonelor de protecţie şi zonelor de siguranţă pentru capacităţile termice din sistemele de alimentare centralizată cu energie termică.

Prin delimitarea zonelor de siguranţă ale capacităţilor termice se urmăreşte evitarea punerii în pericol a persoanelor, bunurilor şi mediului în apropierea capacităţilor termice.

Pentru partea unei centrale termice care cuprinde echipamente, construcţii, instalaţii şi amenajări din incinta împrejmuită a centralei, zona de protecţie este delimitată de împrejmuirea incintei centralei. Zona de siguranţă este aceeaşi cu zona de protecţie, cu excepţia căilor de acces unde se extinde cu 5 m pe lăţimea căii de acces.

Pentru o staţie termică/un punct termic neîmprejmuit(ă), zona de protecţie este suprafaţa construită a staţiei termice/punctului termic. Zona de siguranţă se extinde cu 1 m faţă de zona de protecţie, cu excepţia căii de acces unde se extinde cu 5 m pe lăţimea căii de acces.